Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under oktober 2011

Av Emelie - 20 oktober 2011 17:10

Blä vad det är tråkigt att inte ha några kattungar hemma. Det är faktiskt hela två år sedan jag hade kattungar i hemmet. Klädgarderoben där vi brukar ha kattungarna har hunnit bli belamrad med en massa bråte och jag har kattungemjölk som håller på att bli för gammal. Och inga hamsterungar kan jag trösta mig med heller.   Annars hade ju allt varit perfekt med kattungar just nu i tiden....


Och utställningen vi ska gå på är inte förrän i februari....Det finns en viss risk, det måste jag erkänna, att jag kommer att vilja para både Chanel, Cornelia och Amanda  samtidigt i vår, bara för att jag har sån abstinens just nu...  

     

Bilderna föreställer Algot, Arvid och Amanda som ungkatter.

Av Emelie - 20 oktober 2011 12:22

Det funkar helt enkelt inte att para hamstrarna. Lilla Peach fick antagligen bo ensam lite för länge så att hon vande sig vid det, och sedan var det kört. Vill inte utsätta dem mer för den stress som det innebär att försöka sammanföra dem. Jag har haft lite tankar på att köpa en ny hona till Yoshi, men jag tror inte att jag ska göra det, det är för mycket ansträngning för mig just nu. Jag får helt enkelt inse att hamsteruppfödning inte är för mig. Inte just nu i alla fall. Hamstrarna får fortsätta att bo i sina lådor och katterna får fortsätta att studera dem med stort intresse när de springer omkring. På köpet hann jag lägga upp en massa nyttig hamsterinformation på min hemsida, och förhoppningsvis kan det komma fler hamsterägare till del.


Jag är fortfarande förundrad över att så många djuraffärer inte har koll på vad de ska och inte ska sälja till hamstrar. Hamstervadd till exempel, fanns redan när jag var liten, men nu när man sedan länge vet att det kan skada hamstern så fattar jag inte varför djuraffärer fortsätter att sälja det. Det måste handla om att tjäna pengar på folks okunskap, tyvärr. Samma sak med maten. Hamstrar ska inte ha fröblandning som huvudföda, men ändå är det just vad 99% av alla hamsterägare fortfarande ger sina hamstrar. Hur svårt kan det va? Se min hemsida för mer info.


Av Emelie - 19 oktober 2011 13:26

    

Vilken vacker katt hon är!!!

Av Emelie - 18 oktober 2011 15:34

Jag har funderat en hel del på vad det kan bero på att människor väljer att köpa en raskatt framför en huskatt eller, som det även kallas, bondkatt. Det kostar ändå rätt mycket mer att köpa en raskatt.

Som varande uppfödare av raskatter så kanske man skulle tycka att jag borde rekommendera alla att skaffa raskatt. Men jag ser det snarare så här: det viktigaste är inte om katten ifråga är en raskatt eller inte, det viktigaste är att katten passar till dina önskemål och behov. Innan du skaffar katt behöver du fundera på vilken livsstil du har och om du till exempel söker en ute- eller innekatt, en avelskatt, en utställningskatt eller en råttfångare.


Dessa är de anledningar som jag kan se till man önskar sig en raskatt:

  • Man vill ha en vacker katt. Om man vill ha en katt med ett speciellt vackert utseende, så kan jag mycket väl förstå varför man väljer en raskatt. Raskatter är ju delvis framavlade för att vara vackra, så det är förståeligt om man väljer en raskatt av den anledningen. Vad är det då hos raskatter som människor tycker är vackert? Det kan vara sådana saker som lång päls eller maskning till exempel, men man ska komma ihåg att det faktiskt finns en hel del katter utan stamtavla som också har lång päls eller maskat mönster. Det finns även många raskatter som lätt går att förväxlas med en huskatt. Sedan ska man alltid komma ihåg att vad som är vackert beror på vem som betraktar. På katthemmen dyker det då och då upp både långhåriga och maskade små skönheter. Titta här till exempel:  

Vackra Sussi på Katthemmet Kompis är maskad precis som en ragdoll, birma eller siames, men hon är en "vanlig bondkatt".





  • Man vill ha en frisk katt. Tyvärr är det inte säkert att en raskatt är friskare och lever ett längre liv än vad en huskatt gör. Även om de allra flesta uppfödare bara avlar på friska och starka djur, så kan man aldrig veta säkert om ens katt kommer att förbli frisk. Det finns dessutom raser som ofta har speciella hälsoproblem. Huskatter har däremot förökat sig mer som vilda djur gör, och det innebär att man visserligen vet mindre om kattens bakgrund, men å andra sidan är genpoolen för huskatter mycket större än för raskatter, så teoretiskt sett finns goda chanser för att huskatter är friska. Men vissa huskatter som levt isolerat och förökat sig fritt kan också vara väldigt inavlade och därför ha sämre hälsa än andra katter.
  • Man vill ha en allergivänlig katt. När det gäller sådana egenskaper som allergivänlighet, så tycker jag att det är bra att det finns speciella raser som är framavlade just för detta. En allergiker kanske bara kan ha katt tack vare att katten tillhör en allergivänlig ras.
  • Man vill kunna ställa ut katten på kattutställning. Det går faktiskt lika bra att ställa ut huskatter som raskatter, och bland huskatter brukar det inte vara lika stor konkurrens om priserna. Om du ska ställa ut din huskatt så är temperamentet det allra viktigaste. Börja tidigt att hantera och ställa ut din katt, så att den vänjer sig vid utställningsmiljön. Nackdelen med att ställa ut huskatter är att de inte kan få titlar som Champion, Internationell champion osv.  

     

Mina katter på kattutställning. Domaren heter Olga Sisova.

 

  • Man vill kunna skryta för andra människor om att ens katt är en raskatt. Den här orsaken till att skaffa raskatt är faktiskt inte så ovanlig som man skulle kunna tro. Man vill kanske ha andras beundran och känna att katten man äger är lite "finare" än andra katter. Om det är viktigt för en att katten är en raskatt av just den anledningen, fast man tycker att raskatter är dyra i inköp, så rekommenderar jag att man letar på katthem och i rasringar efter omplaceringskatter med stamtavla. En vuxen omplaceringskatt kostar mycket mindre i inköp än en kattunge och man får ändå med en stamtavla, som visar att katten är en raskatt.
  • Man vill ha en katt som passar bra som innekatt. Om man vill ha en innekatt som verkligen trivs med att vara innekatt så är en raskatt ett bra val. Raskatter har ofta varit innekatter i flera generationer, och vissa är till och med olämpliga att ha som utekatter. Men jag vet även raskatter som tycker bäst om att vara ute i det fria och jaga möss.
  • Man vill ha en social och trevlig katt. Raskatter behöver inte vara mer sociala än huskatter. Det finns huskatter med fantastiskt temperament och det finns raskatter som inte alls är trevliga och sociala. Två faktorer påverkar en katts temperament: arvet och socialiseringen. Arvet kan man inte alltid veta, men generallt gäller att två trevliga och sociala katter som paras får oftast trevliga ungar. Men socialiseringen spelar också en mycket stor roll. Om katten har vuxit upp i en miljö där den har haft mycket kontakt med människor så blir den mycket mer social än om den inte har haft det. Kattungar som vuxit upp i en barnfamilj brukar vara extra sociala. De flesta kattuppfödare är duktiga på att välja sociala katter att avla på och att socialisera sina kattungar, men det finns undantag. Därför ska man välja uppfödare med mycket omsorg om man tänkt köpa en raskatt.
  • Man vill avla på sin katt. Det är mycket mer etiskt att avla på raskatter än huskatter. Det är inte rätt att sätta fler huskatter till världen när det finns så många som inte har ett hem. Därför ska man inte välja en huskatt utan stamtavla om man har tänkt börja med kattavel.

Av Emelie - 18 oktober 2011 15:19

Jag har så länge känt att jag skulle vilja att H kunde vara med på en konstellation. Dels för att jag tror att det skulle vara en stor hjälp för honom personligen och för oss som familj, dels för att jag vill dela mitt stora intresse med honom. Då kom jag på idén att önska mig i födelsedagspresent att H gör en konstellation! Och det funkade, han har anmält sig nu till Kungälv den 10 december och jag ser verkligen fram emot det! Vore kul om någon av mina bloggläsare också ville anmäla sig!

Av Emelie - 18 oktober 2011 11:07

Jag tycker att Elton känns lite väl tung, även om han inte är överviktig på något sätt. Med tanke på att det kommer att bli mycket kattungemat som slinker ner av bara farten när tjejerna får kull, så har jag bestämt mig för att köra på den smala linjen ett tag framöver. Katterna får visserligen fri tillgång till torrfodret Indoor Long Hair, men det serveras endast i foderlabyrinten och foderkulan, vilket gör att katterna får anstränga sig och det känns som att de då äter mindre. Ungefär en gång i veckan får katterna även våtfodret Young Male eller rå äggula. Jag serverar inte längre våtfoder varje dag, eftersom de gillar våtfoder så mycket, och då tror jag att de äter mer.


   




    


Vad gäller hamstrarna så har jag varit orolig för att honan ska bita ihjäl hanen om de sätts ihop permanent, men igår bestämde jag mig för att pröva under uppsikt. Jag vill ju trots allt inte ge upp drömmen om en hamsteruppfödning. Jag lade fram en massa god mat och ställde in flera hus och tunnlar i Yoshis bur, och sedan släppte jag in Peach. Hon jagade honom visserligen så fort hon fick syn på honom och han pep hjälplöst, men sedan orkade hon inte leta, utan ägnade sig en stund åt den goda maten, och Yoshi hade inga sår på kroppen. Så de fick faktiskt vara tillsammans flera timmar igår. Idag ska jag, förhoppningsvis, sätta ihop dem permanent. Blir det inga barn gjorda då så är det hel enkelt inte meningen.   

Av Emelie - 18 oktober 2011 00:48

Ibland önskar jag att det fanns hjälp att få för människor som har blivit illa behandlade i arbetslivet. Jag inser nu att jag ännu inte har kommit över det som jag blev utsatt för på min förra arbetsplats, Dalslands Folkhögskola, och jag klarar inte av att gå tillbaka till arbetslivet efter det som hände där. Nu är det åtta månader sedan som det jobbet slutade, och jag undrar om jag någonsin ska våga jobba igen.   Kanske är jag extra känslig eftersom jag har varit med om flera obehagliga saker på olika arbetsplatser? Jag vet ju inte hur andra skulle reagera i min situation, men så här är det för mig. För er som vill veta vad som hände:


Jag blev innan jul lovad av rektorn att jag skulle få jobba kvar på skolan efter min provanställnings slut i februari. Jag hade känt mig lite osäker på om de ville ha mig kvar, vilket senare skulle visa sig vara en befogad oro. Jag blev i alla fall glad över beskedet och började engagera mig i hur man skulle kunna rätta till några av de saker saker som inte fungerade så bra på skolan. Eftersom skolan var en folkhögskola så hade lärarna ett stort ansvar för utvecklingen av skolan, och det tog jag fasta på. (Skolan hade många stora utmaningar att tampas med: De elever som gick där hade jobbiga skolerfarenheter bakom sig och deras studiemotivation var låg. Lärarna och ledningen hade konflikter mellan varandra och en pedagogisk ledning saknades i praktiken nästan helt. En lärare var långtidssjukskriven, men ingen vikarie anställdes på flera månader. En annan duktig lärare hade sagt upp sig. Schemat fungerade inte så bra, då det ofta var schemakrockar för eleverna.)


En fredagseftermiddag i februari blev jag inkallad på rektorns rum och där hade hon med sig en person som tidigare varit biträdande rektor på skolan. Jag hade inte fått någon information om vad mötet skulle handla om, trots att jag hade frågat om det innan. När jag kom dit så började rektorn på ett väldigt aggressivt och obehagligt sätt att skälla ut mig. Jag frågade om hon inte ville att jag skulle jobba kvar och fick svaret att jag under helgen skulle fundera över om jag skulle vara kvar på arbetsplatsen. Anledningen till denna utskällning var att jag hade kommit med ett förslag på hur man kunde göra schemat bättre för eleverna och att jag hade pratat om det vid ett lärarmöte trots att hon hade sagt att jag inte fick jobba med schemat. Det slutade med att jag började gråta och åkte hem. Efter det mådde jag väldigt dåligt och hade svårt att förmå mig till att gå till jobbet.


Jag tog kontakt med facket (Lärarförbundet), och pratade med flera olika personer där som jag försökte få hjälp av. De verkade inte tro på vad jag sa och ställde sig mer eller mindre uttalat på rektorns sida. Dessutom ansåg de sig inte ha tid att hjälpa mig. Jag blev förstås ännu mer ledsen då de som jag trodde kunde hjälpa mig betedde sig på det sättet. Senare sa jag upp mitt medlemskap i Lärarförbundet och skrev ett brev där jag förklarade varför jag ville lämna facket. Jag fick aldrig något svar från dem.


Två dagar innan min provanställning skulle övergå i en tillsvidareanställning så gick rektorn fram till mig på lunchen och sa att hon ville prata med mig om överlämningen till den nya läraren som skulle komma. Dagen innan hade rektorn tydligen informerat de andra lärarna om att jag skulle sluta, men eftersom jag var sjukskriven och inte deltog på mötet så hade jag inte fått reda på det. Ingen av de andra lärarna sa något till rektorn eller reagerade på beskedet om att jag plötsligt skulle sluta. Så dagen efter var det bara för mig att börja packa mina saker och säga upp lägenheten som jag hyrde i Färgelanda. Sedan dess har jag inte mått så bra och ett nytt jobb som lärare känns för närvarande otänkbart.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards