Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under oktober 2011

Av Emelie - 3 oktober 2011 15:03

     

Jag och Lilla Lo kämpar med att sätta ihop hamstrarna, men Peach bara jagar Yoshi, och Yoshi skriker och är rädd. Stackarn....Så de får helt enkelt fortsätta att bo i separata lådor! Men, vi ger inte upp vår dröm om att bli hamsteruppfödare! I värsta fall får de vara tillsammans bara när de ska para sig, och resten av tiden får de bo åtskilda.

Av Emelie - 2 oktober 2011 21:27

 

Idag har vi varit ute på äventyr! Vi har hämtat en pojkvän till Peach som ska heta Yoshi. Peach var inte överförtjust över sin kompis, så vi har dem i separata lådor nu och ska introducera dem för varandra stegvis. Yoshi har stamtavla! I stamtavlan heter han Goldens Allvarlige Alvar. Hans färg kallas agouti, vilket är viltfärgen för sibiriska hamstrar.


Att vara hemma hos Birgitta var som att komma in i en zooaffär. Hon hade alla husdjur man överhuvudtaget kan tänka sig: hamstrar av alla olika sorter, möss av olika slag, marsvin, fåglar, vandrande pinnar, fyra katter av olika raser, en hund, en sköldpadda och akvarier. Hon hade en hel bokhylla full med lådor där det bodde hamstrar och möss, och en annan där det fanns marsvin...  


Igår kväll hittade jag en holländsk hemsida med MASSOR av information om dvärghamstrar, där jag insåg att det finns hur många färger som helst på dessa djur. Fast de flesta av färgvarianterna verkar komma från Campbells, som är en annan dvärghamsterart. Överhuvudtaget verkar hybrider mellan vintervita och Campbells vara väldigt vanliga, och därför är det många uppfödare som försöker hålla den Vintervita hamstern så "ren" som möjligt. Det är också bara några få färger och mönster som är godkända. (Känns det möjligen igen från debatten om neva-sibirisk katt?) Jag har ännu inte bestämt mig för vilka färger jag vill föda upp förutom mandarin, men jag föredrar i alla fall svartögda hamstrar framför rödögda. Han som har gjort den spännande hemsidan heter Martin Braak, och verkar vara en av de kunnigaste i världen på just vintervita hamstrar. Kul att det finns så många likheter med kattvärlden, till exempel när det gäller genetiken. Färgerna har bara lite andra namn än hos katter. Blå heter till exempel sapphire.


En sak som jag har lärt mig efter att ha studerat utländska hemsidor är att man inte ska para mandarin med mandarin eller pearl med pearl, för båda dessa gener är semiletala, precis som manxanlaget hos katter. En hamster kan alltså inte vara homozygot för mandarin eller Pearl, för sådana hamstrar dör innan de hinner födas. Martin Braak rekommenderar inte heller att man parar mandariner med sapphire, eftersom det verkar ge större risk för diabetes hos den mandarinfärgade avkomman. Tänk, vad mycket jag har lärt mig redan! Det är SÅ spännande med avel!


Jag kan ännu inte bli registrarad uppfödare hos svenska hamsterföreningen, för man måste först ha varit medlem i ett år. Så, tills vidare får jag sälja mina hamstrar utan stamtavla.  

Av Emelie - 1 oktober 2011 17:56

 

Vad ska hamstern äta? De "hamsterblandningar" som rekommenderas som helfoder åt hamstrar innehåller för mycket fett och för lite protein för en hamster. Dessutom kanske hamstern bara plockar ut det godaste, så att den blir väldigt felnärd. I värsta fall kan hamstern bli sjuk i diabetes. En dvärghamster ska äta en diet som består av cirka 20% protein, runt 4 % fett och en stor andel fibrer. Alla grönsaker och ätliga växter som växer i Sverige kan man ge till sin dvärghamster. Hamstrar i det fria äter även insekter och andra småkryp, så det är bra att ge sin hamster animalisk föda ibland. En vuxen ska alltid ha huvudansvaret för hamsterns utfordring och skötsel.


För att din hamster ska få i sig en balanserad föda och hålla sig frisk länge så rekommenderar jag att man som basfoder ger obegränsad tillgång på en sorts hamsterpellets som heter "Oxbow Healthy Handfuls". Finns att köpa på djurfoder.nu samt Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg. Denna hamstermat rekommenderas av de flesta veterinärer som är specialiserade på smådjur och den innehåller allt hamstern behöver i rätt proportioner. Komplettera eventuellt med lite alfalfahö, som finns att köpa på samma ställe. Om man även vill ge sin hamster färsk mat, så kan man ibland bjuda på färska eller kokta grönsaker (exempelvis gröna ärter, broccoli, alfalfagroddar), ätliga blad, bär, blommor och kvistar från naturen, kött, ägg eller hundmat. Mängden färskmat behöver inte vara större än en matsked per gång. Rengör denna skål ofta så att maten inte blir dålig.


Som hamstergodis kan man ge små mängder nötter, frön, "hamsterfröblandning", ost, knäckebröd, eller bär. Använd godiset som belöning när du umgås med hamstern. Mängden kan vara ungefär en tesked i veckan. Nötter och frön kan man gömma på olika ställen i buren så att hamstern får leta.

Obs: Ge inget godis till hamstrar som är överviktiga!


Lycka till med din hamster!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards