Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under maj 2012

Av Emelie - 17 maj 2012 15:22

               

Av Emelie - 17 maj 2012 15:07

                                 

Av Emelie - 16 maj 2012 11:27

Vad ska man egentligen ge sitt djur att äta? Vi människor har en tendens att tro att våra husdjur mår bra av att äta samma saker som vi själva, och det är väldigt vanligt att man slänger till sitt djur något från sin egen tallrik. Nu beror det förstås väldigt mycket på vilket djur det är och vad som ligger på tallriken, men i många fall blir husdjuret felnärt eller överviktigt därför att dess husse eller matte inte vet vad som är bäst för djuret att äta.


Ibland kan det också vara så att man som husdjursägare är van att göra på ett visst sätt, och därför blir det svårt att lära om. Ta till exempel en äldre person som haft katt hela sitt liv och som alltid brukar ge sina katter kokt fisk, kyckling, tonfisk, leverpastej och räkor. Det kan vara svårt för henne eller honom att helt plötsligt börja mäta upp några torra bruna kulor morgon och kväll till katten. Det är lätt att tänka att de där små kulorna "inte räcker", fastän katten hade mått mycket bättre av att bara äta ett högkvalitativt torrfoder. Många kattägare fortsätter också att ge sin katt våtfoder från mataffären, trots att veterinären har ordinerat ett diettorrfoder till katten. Det är som om kattägaren tänker att torrfoder inte är "riktig" mat på samma sätt som våtfoder. Och husse eller matte tycker kanske att veterinärvåtfoder är lite väl dyrt, eller så vet de att katten gillar sitt gamla våtfoder, så därför fortsätter de med det och tror att de hjälper katten. Men nackelen med att göra så är att kattens hälsa försämras när det specialanpassade dietfodret blandas ut med mat som inte är optimalt för just det djurets problem. Detta är, tror jag, även en viktig orsak till att många katter forsätter att vara överviktiga även efter att deras ägare har fått vetskap om problemet och blivit ordinerad att banta sin katt.

 

En sån här foderautomat kan man gärna skaffa till sin katt. Den portionerar ut en viss mängd mat vid olika tider på dygnet. För en katt är det naturligt att småäta flera gånger per dygn. Med foderautomaten kan katten också utfodras även när matte eller husse inte är hemma. Finns att köpa här.


En motsvarande situation finns bland hamstrar. Trots att de flesta veterinärer ordinerar pelletsen "Oxbow Essentials Healthy Handfuls" som huvudfoder till alla hamstrar, så fortsätter både uppfödare och vanliga djurägare att ge sina hamstrar fröblandningar. Det är som om man trodde att djuret inte skulle få i sig allt det behöver genom att äta pellets, men i själva verket är det tvärtom så att fröblandningar och kolhydratrika livsmedel är dåliga för hamstrars hälsa, medan Oxbows pellets ger precis allt hamstern behöver och i rätt proportioner.


Hur ska man då veta vad som är bäst för just mitt husdjur att äta? Jag tycker att ett bra sätt kan vara att fråga en veterinär som är specialiserad på just det djuret. Frågar man dessutom flera veterinärer och alla säger samma sak, så är sannolikheten stor att det ligger någonting i vad de säger. Duktiga och seriösa uppfödare av ditt djurslag brukar också kunna en del, men i fallet med hamstrar är det som sagt många uppfödare som fortfarande ger sina djur fröblandningar.


Jag kan berätta att min hamster Yoshi nu bor för sig själv i en stor bur och han äter i stort sett bara Oxbows pellets. Han är stark och muskulös och hans päls är alldeles silkesmjuk och tjock. Han ser verkligen ut som en välmående hamster!  


Mina kastrerade katter Cornelia och Elton äter i stort sett bara Royal Canin Sterilized 37 samt Royal Canin Instinctive in Jelly, och de har inte den minsta tendens till övervikt. Deras pälsar är tjocka och blanka och de ser friska och starka ut. Så, mitt råd är: låt forskningen guida dig till rätt djurfoder!

Av Emelie - 15 maj 2012 19:56

Det var länge sedan jag skrev något om mig själv nu. Det är fördelen med att ha en massa djurungar hemma: man hinner inte reflektera så mycket över sig själv. Har fått besked från Humanus att jag troligen inte ska börja jobba förrän i augusti, och det har jag ingenting alls emot, nu när det snart är sommarlov för Lilla Lo. Så min "semester" fortsätter ett tag till, alltså. Lite störande är det förstås att ha ont om pengar, men det finns värre saker i livet än det. Jag vill hemskt gärna kunna åka till Oslo i augusti och vara med på konstellationsutbildningen, men vi får se hur det blir.


En sak som jag verkligen tycker att jag "borde" göra under den så kallade "semestern" är att börja träna på gym igen. Nu är det över ett år sedan sist och det märks tydligt på klädernas sämre passform. Jag vet ju att jag mår bra av att träna, men varför är det så svårt att komma igång? Problemet brukar vara att så fort jag tränar så blir jag förkyld, och då kommer jag ur den nya vanan. Kan det verkligen vara normalt att bli förkyld så ofta som jag är? Enligt läkarna är det tydligen det. Så jag får väl träna trots förkylningen då, utom när jag har feber, förstås. 


Köpte förresten en ny "hamsterbur" idag (inte klokt vad jag skriver citatteckan ofta). "Hamsterburen" är egentligen en helt vanlig plastlåda som jag köpte för 60 kronor inklusive lock på Biltema. Ungefär en tiondel av priset för en vanlig hamsterbur, och väldigt rymlig, dessutom.


Biltema var förresten ett ställe som fick mig att reflektera kring män och vad män är för några märkliga människor. På Biltema gick det omkring män i alla åldrar och verkade tycka att det var hur naturligt som helst. Men hur kan man tycka att det är kul att gå omkring i en helt grå lokal fylld med tråkiga långa hyllor med saker som spolarvätska och glödlampor? Ingenting vackert så långt ögat når, inga färger, ingenting levande. Är det så dessa mäns värld ser ut? Saknar de aldrig snygg design, vackra omgivningar, eller helt vanlig mysighet? Jag ser framför mig hur dessa personer överlämnar allt som har med heminredning och sånt att göra till sina fruar. I deras egen värld finns bara hårda bilar, hårda tekniska prylar och hårda fakta. Ser de lika fyrkantiga ut i huvudet?

Av Emelie - 15 maj 2012 11:04


Igår åt gullungen Giselle riktig mat för första gången! Det var rå äggula som föll söta fröken i smaken. Både Gizmo och Gaston äter nuförtiden torrfoder med god aptit, och Galileo äter allt utom torrfoder med god aptit! Han har till och med lärt sig tigga våtfoder tillsammans med mamma Chanel!    

Av Emelie - 14 maj 2012 09:29





Det som är svårast med att vara hamsteruppfödare är detta: Dvärghamstrar ska, om möjligt, alltid bo i par. Men att sätta ihop två hamstrar som inte känner varandra kan vara väldigt vanskligt. Det blir oftast bråk, som i värsta fall kan sluta med döden. Det gäller därför att sätta ihop dem vid ung ålder.


Och när man får en kull så har man inte alltid turen att det blir ett jämnt antal hanar och ett jämnt antal honor, så att man kan sälja dem i par. Vad gör man då? Både i Gyllene Knorren-kullen och i Alvin- och gängetkullen blev det ett ojämnt antal honor. Min lösning var ju först att Isadora från Knorrenkullen skulle få bo kvar med mamma Peach. Men när hon hade bott med sina bröder hos Yoshi under några dagar och levt ungdomsliv så gick det inte längre att sätta ihop henne med Peach, så den planen sprack. Yoshi och Isadora har därför bott tillsammans, men igår hörde jag pip därifrån och upptäckte att de försökte para sig, så det fick jag snabbt åtgärda.  


I stället satte jag Isadora i egen bur och flyttade över en av hennes mandarinsystrar, Brittany, från Alvin- och gängetkullen. Så nu är tanken att de ska bli kompisar, och det verkar de vara på väg att bli. Brittany piper ibland, men det verkar inte farligt. Nackdelen är förstås att lilla Brittany fick flytta väldigt tidigt från sin mamma. Men vad är minst dåligt att göra i en sådan situation? Det känns lite som att välja mellan pest och kolera. När Peachs ungar har flyttat så kommer Peach också att bli ensamhamster, men det är inte mycket att göra åt.


Yoshi ska få mandarinsonen Theodore från Alvinkullen som sällskap, men inte medan Theodore bor hos sin hona som han ska få en kull med, för då blir Yoshi ensam. Och man måste sätta ihop honan och hanen när de är unga, för annars blir det bara en massa bråk. Men då är nackdelen i stället att honan kan bli dräktig innan hon är mogen för det. Ja, ni fattar....


Hur man än gör, så blir det alltid någon ensam hamster eller några bråkande hamstrar i slutändan.... 


Jag läser förresten med stort intresse Eragons omplacering för marsvin om hur hon sammanför olika marsvinsindivider. Förhoppningsvis kan jag lära mig något om gnagare i grupp som jag kan ha nytta av i fortsättningen.

Av Emelie - 13 maj 2012 23:05

Om ni inte har sett det senaste avsnittet av Dokument Utifrån så måste ni se det. Klicka här!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards