Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under april 2009

Av Emelie - 23 april 2009 16:10

Det är ett himla bök att ta bra kullbilder. (Bara att övertala H att hjälpa till brukar vara den svåraste delen.) Man måste vara minst två personer och sätta kattungarna på en begränsad plats där de inte kan smita. Den ena personen gör hela tiden ljud för att få kissarna att titta åt samma håll. Man behöver variera ljuden, för annars har det ingen effekt. Den andra tar så många foton han eller hon kan utan att stå i vägen för den som ska göra ljuden. Sedan går man igenom bilderna i datorn och slänger ungefär hälften. De minst dåliga bilderna publicerar man på bloggen.  ;-)

Av Emelie - 23 april 2009 16:04

Det är faktiskt lite jobbigt att Lisen så ofta jamar och vill gå ut, och att Evora tigger mat så fort jag går in i köket. Tänker ibland tillbaka på den tiden när vi hade utekatten Kajsa. Hon hade fri tillgång på torrfoder och torrfoder var det enda hon åt. Behövde inte tigga mat och kunde gå ut när hon ville.... Fast sedan blev hon faktiskt lite överviktig.


Ett sätt att förebygga "tiggande" är att ha fasta rutiner för när katten får äta och gå ut. Då hjälper det inte att tigga. Men vi är så ostrukturerade i min familj, så det skulle nog inte funka.  ;-)

Av Emelie - 23 april 2009 13:07

Jag skickade min nyskrivna "bruksanvisning" till mormor G för genomläsning. Hennes kommentar var: "om man läser det där så vågar man väl aldrig köpa någon katt av dig". Mitt svar var: "tur då att de som får häftet redan har köpt katten".   ;-)

Av Emelie - 23 april 2009 12:59

Idag har jag varit ute i det fina vädret med Lisen i koppel. Hon rullade sig länge på marken, så sedan badade jag henne när vi kom hem. Uppskattades inte. ;-) Väntar på att den tilltänkta avelshanen Viggo ska bli avelsgodkänd och HCM-testad och sedan får Lisen gärna börja löpa.  :-)

Av Emelie - 23 april 2009 01:14

De första sibiriska katterna flyttade till Sverige från Finland år 1997. Det var två kastrerade honkatter som hette Siperiankulta Beloshka och Essenia Rossity. De första katterna tänkta för avel var 2 hanar och 8 honor som importerades år 2000. Den första svenskfödda kullen föddes år 2001. Det var Staffansgårdens uppfödning i Skellefteå som var pionjärer. Pelagea Veshy Son var mamma och Chalcedon Valenvic var pappa till kullen som bestod av två pojkar och två flickor.


Den sibiriska rasen har utvecklats av sig själv i Ryssland, och är därför en så kallad ”naturlig ras”. Under år 2008 registrerades 460 sibiriska katter i Sverige, och rasen tog sig upp från plats 11 till plats 8 på listan över antal registrerade katter, vilket visar att rasen är på uppgång. En orsak till det ökande intresset kan vara att rasen kan tålas av många allergiker.


Rasringen Sällskapet sibirisk katt jobbar aktivt för att öka samarbetet mellan uppfödarna. Man ordnar bland annat varje år ett rasseminarium dit man bjuder in föreläsare. På SäSKs hemsida finns rekommendationer som säger att inavelsgraden vid en parning bör vara maximalt 3.12% och att så många katter som möjligt bör användas i aveln. Det finns även ett avelsråd, dit uppfödarna rapporterar sjukdomar och defekter. Uppfödare rekommenderas att kontakta avelsrådet innan parning. På avelshanelistan på SäSKs hemsida brukar det finnas ett 20-tal hanar. Utöver det används ett antal hanar som inte står med på sidan.


Det importeras en del katter från andra länder, framför allt från Ryssland och Tyskland, men även från till exempel Tjeckoslovakien, Finland, Danmark, Norge, Spanien, Australien, Italien och USA. Att importera från Ryssland är förstås det man först tänker på, eftersom rasen stammar därifrån, men att importera från Ryssland kan vara väldigt komplicerat. Dels vad gäller risken för sjukdomar, karantänvistelse och byråkrati, men också på grund av att man kan bli lurad av mindre nogräknade uppfödare i Ryssland. Därför brukar man inte rekommendera att importera från Ryssland, i alla fall inte om man är nybörjare inom kattuppfödning.


Den allvarligaste sjukdomen inom rasen är HCM, men tack vare att de flesta uppfödare scannar sina avelskatter regelbundet och att man deltar i Maine Coon-kattens hälsoprogram, så kommer problemet att minska i framtiden. Anledningen till att just HCM anses vara den allvarligaste sjukdomen inom rasen är att sibiriern annars är en mycket frisk ras, där det inte förekommer så många allvarliga genetiska sjukdomar och defekter. (HCM kan i allvarliga fall sluta med plötslig död.)


Avelsprogrammet är upplagt så att resultatet för alla katter som scannas läggs in i Pawpeds, där alla kan se vilka katter som fått diagnosen. Man avlar självklart inte på en katt med diagnosen HCM. Om katten får resultatet ”equivocal” (gränsfall) och den är över 3 år gammal, så kan man para den med katter med normalt hjärta och utan nära släktingar med HCM. Om kattens hjärta är normalt, men en nära släkting har fått diagnosen, så kan man ta maximalt en kull med en frisk katt utan nära släktingar med HCM, förutsatt att katten är minst 2 år gammal. Har kattens hjärta visat sig vara normalt vid 3 års ålder så kan man para som vanligt, men man väljer lämpligen en mer riskfri partner.

Av Emelie - 22 april 2009 12:33

I Pawpedskursen så har vi jämfört kattförsäkringar hos två försäkringsbolag, Sveland och Agria. Ni får ursäkta att det ser lite konstigt ut, jag har fört över från ett worddokument.


Detta kom vi fram till:  


  • vad kostar en försäkring som enbart täcker veterinärvård hos respektive bolag?

    Sveland.: Enbart Veterinärvård gr.1(huskatt): 655kr/år vid självrisk 1100 kr per år 475 kr/år vid självrisk:1400kr/år.Gr. 2(övriga): 705 kr/år  1100kr/år. Gr. 3(se nedan) 805 kr/år  1100kr/år

  • Agria :    (Har gr. 1 : Huskatter. Gr.2 Raskatter. Dessutom olika premier för han-honkatt. Exempel:   Gr.1, Hane: 815 kr/år, Hona: 775 kr/år Gr.2, Hane: 937 kr/år, Hona: 889kr/år.

  • Sveland har indelat katter i 3 grupper.  Grupp 1: Huskatt.  Grupp 2: Övriga.Grupp 3: Abessinier, Bengal, Birma, Brittisk korthår, Siames och Oriental.
  • vilket är taket för veterinärvårdskostnad per år?

    Sveland:  Vetr.vårdstaket är     20 000 kr/år  el.  40 000 kr/år.

  • Agria:                                        25 000 kr/år  el   50 000 kr/år.

  •  
  • finns det sjukdomar hos katt som försäkringsbolagen inte ersätter? Sveland:   Ersätter INTE:  Kryptorkism och dess följder,                                          
            Navelbråck, Genomgången sjukdom innan försäkringen tecknades in och som Sveland ej upplysts om.

           Agria:     Ersätter INTE:     Förebyggande behandling/rehabilitering. Navelbråck, kroksvans el. kryptorkism. Protes-inplantations operationer,  Undantag: Katarkt operationer ersätts. Beteenderubbningar, Strålbehandling eller cytostatikabehandling. Undantag: Strålbehandling efter op. av giftstruma. Alternativa behandlingar, tex akupunktur FORL

  •  
  • hur stor är självrisken hos de båda bolagen? Sveland:      Självrisk:      1100 kr eller 1400kr.  25% rörlig.

    Agria :          Självrisk:     1100 kr, 2100 kr eller 3000 kr. 15% – 25% rörlig.

  • vad kostar det att ha en katt livförsäkrad per år? .     Sveland:        Livvärde på 5000 kr så kostar Gr.2 :  925 kr/år eller 745 kr/år. Gr.3 :1025 kr eller 845kr, beroende på självrisk. Gr.1 har inget livvärde.

            Agria: Gr.1 kan högst försäkras till 1000 kr. Raskatter kan försäkras till max inköpspriset, eller max 20 000kr. Årspremien beror på livförsäkringens värde.

  •  
  • finns det dödsfallsorsaker som inte ersätts av försäkringen?
  • Sveland:      -Försvunnen eller stulen katt.                             -Beteenderubbningar, lynnesfel el. ovanor.                             -Bristande el. upphörd avelsduglighet.                             -Exteriöra defekter.                            -Kryptorkism och dess följder, tex tumörbildning.                            -Navelbråck.                            -Katt som av avelshygieniska skäl måste tas ur avel.         Agria:          -Värmeslag ersätt ej.                            -Kattpest och kattsnuva ersätts ej om inte katten är vaccinerad enl. rekommendationer i FASS Vet.                            -Beteenderubbningar.                            -Tandsjukdomar eller bettfel. FORL.                            -Om katten är kronisk smittbärare men själv inte visar tecken på sjukdom.

                                -Om katten dött eller avlivats utan att orsaken är säkerställd kan obduktion krävas av försäkringsbolaget.  Kostnader för obduktion och transport ersätts med max 5000 kr.

     
  • vilka tilläggsförsäkringar finns att teckna i de två bolag ni har valt att granska? Sveland:     Tilläggsförsäkring om man vill försäkra till 40 000 kr  istället för 20 000 kr. Kostnad: 100 kr/år extra.         Agria:         Tilläggsförsäkringar:                           Agria Medicin.  Ersättning med max 800 kr/självriskperiod (125 dagar).                           Agria Rehabilitering.  Ersättning med max 6 000 kr/år.                           Agria Tänder.   Gäller ex. tandfrakturer, Ej FORL eller bettfel.                           Agria Avel.                              Agria Liv.                           Agria Trygghet.  (Om man själv skulle bli sjuk och behöva kattpensionat el.dyl.) 
  • har bolagen något rabattsystem vid försäkring av mer än en katt? Sveland:      Har inget rabattsystem men billigare om man har katteri.Bonussystem ger 5% billigare premie om året i max 4 år om katten är skadefri.      Agria:   ID-märkt katt ger 10% rabatt. Medlemskap i rasring som har avtal med Agria ger 10% rabatt. Samlingsavtal. Om man har minst tre katter försäkrade får man 10% rabatt. Om 4 – 9 katter får man 20% rabatt. Om man har registrerat stamnamn kan man teckna Uppfödaravtal som ger bonus.
  • Av Emelie - 21 april 2009 23:41

    Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag ska göra med Cornelia. Fodervärd är väl mitt första alternativ, men jag kan även tänka mig andra möjligheter, vi får se. Visst är hon söt?

    Vem är jag?

    Var med och rösta!

    Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
     Jag tar oftast med mig katten
     Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
     Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
     Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
     Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
     Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

    Kattkurser jag gått

       

            

         

    Här kan du ställa frågor!

    166 besvarade frågor

    Emmisibirier tidigare år!

    Sök något i min blogg!

    Saker jag skriver om!

    Bloggkalender!

    Ti On To Fr
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10
    11
    12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30
    <<< April 2009 >>>

    Mina senaste inlägg!

    Tidigare inlägg!

    Massor av länkar!

    Antal bloggläsare!

    Skriv i min gästbok!

    RSS-format!

    Feedit

    Happy Cat Kaoani

    Bloggplatsen


    Skapa flashcards