Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 9 maj 2012

Genetik: hur det fungerar med gener och sånt

Av Emelie - 9 maj 2012 12:54

Varje levande varelse, djur, växt eller människa, består av ett visst antal kromosomer som talar om hur just det djuret eller växten eller människan ska se ut och fungera. En människa har 46 kromosomer och en katt har 38. Kromosomerna förekommer normalt i par, där den ena kommer från mamman och det andra från pappan. De två kromosomerna i ett par är precis likadana med undantag för ett av paren som kallas könskromosomer. Dessa bestämmer vilket kön djuret har. Om djuret har XX så är det en hona och har det XY så är det en hane. Under befruktningen får djurungen en X-kromosom från mamman och en X- eller Y-kromosom från pappan. Det är alltså pappans spermie som avgör vilket kön ungen får.


Man kan tänka sig kattens kromosomer som ett uppslagsverk med 38 volymer som står i två bokhyllor bredvid varandra, så att varje bok har en likadan motsvarighet i den andra bokhyllan. Hela uppslagsverket kallas för genom. I varje bok finns det runt 20 000 kapitel, och dessa kapitel motsvarar generna, som bygger upp djurets kropp. Alla ord består av tre bokstäver (kodoner) och antalet bokstäver är bara fyra stycken (nukleotider). Generna är snurrade i långa strängar som tillsammans bildar molekylen DNA. 


Om vi går tillbaka till generna, så motsvarar de ju kapitlen i uppslagsverket. Dessa gener bildar och underhåller proteiner, som är livsviktiga för att kroppen ska fungera. I varje cell i hela kroppen så finns det en kopia på hela uppslagsverket, genomet. Men varje cell använder bara runt en femtedel av all information som finns i hela uppslagsverket, eftersom varje cell har sin egen funktion i kroppen som helhet. 


Ibland sker det mutationer, förändringar, i generna. Man kan säga att det blir ett "skrivfel" så att så att en bokstav, eller kanske en hel bok, försvinner. Då kan det ibland bli så allvarliga konsekvenser att djuret dör. Men ibland blir det kanske bara en annan färg på djurets päls, och då kanske djuret klarar sig lika bra som innan. Det är på grund av dessa slumpmässiga mutationer som det förekommer olika utseendevariationer inom ett och samma djurslag. Dessa olika varianter kallas alleler, och kan ses som olika teckensnitt. Det kan finnas olika mutationer i en och samma gen.


Om vi koncenterar oss på generna som styr kattens färger och mönster, så kan dessa, precis som alla andra gener, vara recessiva eller dominanta. En exempel på en dominant gen är den som kallas agouti, och den är dominant och skrivs därför med den stora bokstaven A. En agoutikatt är en mönstrad katt, till exempel som på katterna nedan:

 

Eftersom varje gen förekommer i par, varav den ena kommer från mamman och den andra från pappan, så betyder det att agoutianlaget hos en viss katt måste skrivas med två bokstäver. Det finns två varianter av agoutianlaget: A som betyder agouti och a, som betyder non-agouti, eller icke-agouti. En viss kattindivid kan på sin "agoutiplats" ha antingen AA, Aa, eller aa. Eftersom katterna på bilden ovan är mönstrade, så måste de antingen ha AA eller Aa på sin agoutiplats. Eftersom agouti är ett dominant anlag, så räcker det med ett stort A för att katten ska få mönstrad päls. Även om en "Aa-katt" har ärvt non-agouti från den ena föräldern, så är pälsen ändå mönstrad, men den kan föra vidare non-agouti till sina ungar. När en mönstrad katt får ungar, så ärver ungarna ett av paren i agoutianlaget från mamman och ett från pappan. Om vi säger att mamman har AA, så kommer alla ungar att ärva ett A från henne, och därför blir alla hennes ungar agouti, alltså mönstrade. Men någon gång kanske det slumpar sig så att två agoutikatter som båda är bärare av non-agouti, Aa, träffas och får ungar. Då kanske en av ungarna får aa, och då ser den helst annorlunda ut än sina föräldrar, för den blir helsvart som katten nedan:

 

På samma sätt fungerar det med alla anlag. Vi kan till exempel ta vitfläcksanlaget, som är dominant och brukar skrivas S. Katterna nedan är båda aa, non-agouti, men den till höger är Ss (bär anlaget för vitfläck), medan den till vänster är ss och saknar vita fläckar (Hade den haft SS så hade den varit mest vit):



Anlaget för utspädning är ett reccessiv anlag som brukar skrivas d. Utspädningen gör att en svart katt blir grå. Om vi tar en svart agoutikatt som den här nedan:



Sedan lägger vi till utspädning, dd, på den katten, vad får vi då? Jo en sån här katt:



En utspädd agoutikatt!


Titta nu på katten nedanför och säg hur den kattens gener ser ut när det gäller agouti, vitfläck och utspädning:

 

Svar: Om vi börjar med agouti, så ser vi att katten uppvisar mönstring, därför måste katten ha AA eller Aa på sin agoutiplats, eftersom agouti är dominant. Vi ser inga vita fläckar, så därför måste katten ha ss på sin vitfläcksplats. ss betyder ju "icke-vitfläck". Hade katten haft Ss så hade den varit vitfläckig. Hur är det då med utspädning? För att en katt ska bli ljusare, i det här fallet grå, så måste den ha dd på sin utspädningsplats, och det har inte den här katten. Den här katten har alltså genotypen (hur generna ser ut): AA eller Aa, ss, och DD eller Dd. Man kan förenklat skriva: A-, ss, D-.


Källa: "Praktisk guide för Kattuppfödning" utgiven av Royal canin.

 
 
Mira

Mira

9 maj 2012 17:56

Hejsan svejsan!
Länge sen nu, jag har varit dålig på att uppdatera bloggen haft för mycket att göra helt enkelt.
Så hur är det mer er?? Bra hoppas jag.
Kommer du på kattutställningen lördagen 19/5 i Violahallen? Cassis ska ställas ut då. Jättesnällt att jag får låna burskynket igen =).
Tänkte att vi kanske kunde bestämma en dag då vi kan komma och hälsa på, vore så kul att få träffa kattungarna och kanske få en gissning på hur kattungar efter Cassis kan se ut.... ;) Casanova är mist sagt megafertil han svajar i vikt och ropar konstant, hoppas han får träffa en hona snart för han börjar bli lite otålig.
Hälsa alla!!
Mamma och kattmaffian hälsar
Kramar
Mira

http://mirabellasawyer.bloggplatsen.se

Emelie

9 maj 2012 18:49

Det är bra med oss. Jag kommer gärna på kattuställningen! Ska kolla var violahallen ligger.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards