Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 5 juni 2010

Avel eller sällskap?

Av Emelie - 5 juni 2010 00:17

Elisabeth skriver: 

"Hej! Har en 9 månaders sibirier och tycker det är roligt att läsa allt möjligt jag hittar om rasen :) Vad är det som avgör om en katt blir sällskaps- eller avelskatt? Hur kan ni se det så tidigt? För mig ser alla kattungarna lika (söta) ut. Och vad innebär det att vara fodervärd? Vår lille kille skulle nog gilla sällskap i nya stora lägenheten... :)"

Mitt svar angående avel- eller sällskapskatt: Det är många olika saker jag tittar på när det gäller om en katt ska gå vidare i avel eller inte. När kattungarna är nyfödda så blir det förstås en del gissningar, som kanske inte stämmer när katten blir större. Men så här tänker jag:

1. En katt som har någon form av missbildning, eller som det kallas, "defekt", är aldrig lämplig för avel. Turligt nog har jag ännu inte upptäckt någon sådan katt i den här kullen, men jag håller koll.

2. En katt som behövt stödmatning för att överleva är inte heller lämpad för avel. I naturen skulle ju en sådan katt inte ha överlevt. I den här kullen så fick ju Ella lite stödmatning, och det är möjligt att hon hade klarat sig utan stödmatning också, men jag vågade inte chansa. För säkerhets skull väljer jag att inte sälja henne till avel.

3. Jag tittar lite på storleken och kraftigheten på katten, och det kan man till viss del se redan så här tidigt. En sibir ska ju vara medelstor till stor, så därför väljer jag gärna stora katter till avel. Här finns det alltså ytterligare ett minus för Ella, eftersom hon är minst i kullen. Däremot har Elton och Elmo en fördel för att de är störst.

4. Temperamentet är också jätteviktigt. Vi vill inte avla på katter som är rädda eller skygga. Det kan man förstås inte avgöra förrän kattungarna blir större.

5. När kattungarna är nyfödda så kan man se huvudformen ganska bra, och den brukar inte ändras så där jättemycket när katten blir äldre. Det jag vill ha är en bred huvudform, vilket flera av kattungarna i den här kullen har. En sak som jag tittar ganska mycket på är nospartiet, "boxen", jag vill inte att den ska vara för smal. Jag tittar även på proportionerna i ansiktet, jag vill att de ska se "sibiriska" ut.

6. När kattungarna är nyfödda så kan man faktiskt redan se hur stor bredd det är mellan ögonen. Jag vill ha en katt med ganska mycket bredd mellan ögonen. När ögonen öppnas så kan jag se ögonens storlek och form också. Jag vill ha stora, ovala, uttrycksfulla ögon.

7. När katten blir större så tittar jag på öronen. Det jag vill ha är ganska små öron som sitter lite brett isär. De ska inte vara för spetsiga och får gärna ha snygga "vildkattstofsar".

8. När katten blir lite större så tittar jag också på profilen. Nosen ska vara lite rundad i profil.

9. När katten blivit några veckor gammal så kollar jag på kroppen och benen: jag vill att de ska vara riktigt kraftiga, inte långa och smala.

10. Sedan tittar jag på färger och mönster. Jag gillar brunmönstrade katter som är varma i tonen, och i den här kullen finns ju två katter som är tabbymönstrade, vilket jag tycker är lite ovanligt och därför kul att ta vara på. Elton har en väldigt vacker kontrast mellan de ljusa och mörka partierna i pälsen, och de ljusa partierna är gyllene i färgen, dessutom är han tabby. Jag tycker även att han verkar brås mycket på sin vackra pappa, vilket jag gärna vill ta vara på. Flera plus där alltså.

Eftersom det finns fyra hanar i kullen och avelshanar inte är lika eftersökta som avelshonor, så kan man ställa större krav på hanarna än på honorna i kullen när det gäller vilka som ska gå till avel. Det är inte så troligt att fler än en hane ur kullen kommer att användas i avel, så även om Elmo också är stor och har bra bredd i ansiktet, så kanske han ändå inte får gå i avel, men det beror förstås på den som köper honom. Som det ser ut nu så vill jag helst att Elton ska användas i avel, om jag måste välja en hane. Elvis har en nackdel i sitt pälsmönster som jag ser tydligt redan nu: hans svanstipp är vit, vilket är en nackdel på utställningar. Därför är han en typisk sällskapskatt.

Ett förtydligande: En katt är ju en precis lika bra sällskapskatt oavsett hur stor den är eller vilken färg svanstippen har. Det spelar inte heller någon roll om katten har ett pyttelitet navelbråck eller en liten svansknick. Men när man avlar så vill man komma så nära idealet för rasen som möjligt, och man vill ha fram friska katter, och då blir såna detaljer viktiga. Att vara sällskapskatt är ofta en fördel för katten själv. Ofta får ju sällskapskatter ett väldigt bra liv: de får massor av kärlek och uppmärksamhet och de behöver inte uppleva stressen av att vara fertil och få kullar.

Angående fodervärdskap: Att vara fodervärd innebär att man, i stället för att betala fullt pris för katten när den flyttar, så förbinder man sig att låta katten få en eller flera kullar innan den kastreras. Villkoren kan skilja sig åt mycket mellan olika uppfödare, så kolla noga vad det står i avtalet. Katten kommer hela tiden att bo hos fodervärden, men det är uppfödaren som formellt äger katten tills den har fått sina kullar. Sedan övergår ägandet till fodervärden. Det skiljer sig naturligtvis mycket mellan att vara fodervärd åt en hane och en hona, så där kan man fundera på vad man föredrar. Att vara fodervärd passar bäst för personer som är intresserade av avel.

Här nedan har jag tagit några foton på den minsta och den största katten i kullen, Ella och Elton. Ella är den som har lite gråaktig feberpäls.

            


 
 
Margita

Margita

5 juni 2010 11:10

Mycket bra skrivet! Kanske man ska tillägga, eller förtydliga, att man som sibirisk uppfödare följer den sibiriska kattens rasstandard? Jag tror inte alla nybörjare är medvetna om att det finns en rasstandard. I alla fall tänkte inte jag på det...Alltså: grunden är rasstandarden som man hittar bla på SäSK:s hemsida och sen tolkar vi den på vårt eget personliga sätt.

http://sengas.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Elisabeth

8 juni 2010 21:32

Hej och tack för svar!
Ja okej, många olika saker man kan titta på då trots att de är så små. Kanske att man skulle anmäla intresse som fodervärd lite längre fram, vi får klura på det :)
Lycka till med de söta små trollen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards