Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 16 april 2009

Den svenska skolan av idag

Av Emelie - 16 april 2009 23:33

Tidigare har jag nog trott att alla jobb måste vara tråkiga och jobbiga och att för att tjäna pengar så måste man kämpa med blod, svett och tårar. Min lärargärning under 11 år bestod till en stor del av tårar, kan jag säga.


När jag ser tillbaka den tiden så inser jag att det måste ha varit Luther eller Calvin inom mig som fick mig att välja det yrket och sedan fortsätta med det år efter år. Det var som en uppenbarelse när jag insåg att jag inte längre måste gå till ett jobb där jag vantrivdes.


Mitt liv nu är en drömtillvaro jämfört med lärartiden: Tänk att varje dag träffa människor som är vänliga och positiva! Och som inte skriker och bråkar och förstör inredningen och skräpar ner! Ibland kändes det verkligen som att jag var satt att försöka kontrollera en flock med uppjagade apor (nej, det var taskigt mot aporna...)  ;-)  Till slut var det rena rama självplågeriet och det gick så långt att jag började tvivla på hela skolsystemet och på vikten av att lära sig saker överhuvudtaget. Och det gör jag fortfarande. Teoretisk kunskap är en överskattad resurs. Oftast verkar det nästan vara så att ju mer man tänker desto olyckligare blir man. Lyssna på Eckhart Tolle om du vill få mer inspiration till att sluta tänka. Hela hans budskap handlar det, för när man tänker så är man inte närvarande i nuet. Och då missar man själva livet.


Vad unga människor istället behöver är ofta psykologhjälp eller psykiatrisk vård, tid med sina föräldrar, en känsla av att vara behövd och en bättre självkänsla i största allmänhet. Men hur mycket pengar satsas på det? Nej, allting ska avhjälpas genom teoretisk utbildning!


Framför allt tvivlar jag väldigt mycket på meningen med att anställa lärare för att undervisa elever som överhuvudtaget inte har någon motivation att lära sig något. Eller som inte har fått någon orientering i hur man beter sig tillsammans med andra människor.


Bristen på motivation kan förstås ha många olika orsaker. En av orsakerna tror jag är att väldigt många ungdomar idag inte mår bra psykiskt. En annan är att många nog har insett att en gymnasie- eller högskoleutbildning ofta inte leder till något jobb, och därför känns det inte så meningsfullt att studera. Och på sätt och vis är väl det sunt att de inte tar för givet att en lärare automatiskt är en person att respektera. Men det blir mycket mer tungjobbat, och det tar ofta lång tid av "tester" innan man kan komma igång med själva arbetet med att till exempel lära sig engelska. Är inte det ett väldigt stort slöseri med samhällets resurser?


Eller det här med alla mediegymnasier som finns överallt. Hur många av eleverna som har gått ett medieprogram får sedan jobb inom mediasektorn? Jag skulle gissa på max en procent. Sanningen är att vi har byggt upp ett samhälle där alla människor inte platsar. Det är egentligen bara ett fåtal högpresterande människor med speciell kompetens som det lönar sig att anställa. Och vad är lösningen? Ja, jag tror inte på det där med att man ska införa fler låglönearbeten i Sverige. Jag tror att vi måste börja med en större global rättvisa. Sedan kan vi börja fördela arbetskraften utifrån det som behöver göras, så att alla får vara med. Att dela in världen i rika och fattiga är ingen bra grej, helt enkelt.


Hela den där idén med att alla gymnasieelever skulle bli behöriga till högskolan var ju förresten en stor flopp. Idag har vi i stället en stor grupp ungdomar som går ut med ofullständiga betyg och två år efter avslutade gymnasiestudier så är de facto en tredjedel av alla ungdomar sysslolösa: de varken studerar eller jobbar. Vilken bild får de ungdomarna av vuxenlivet? Jag kan bara tala utifrån min egen erfarenhet av arbetslöshet: de känner sig nog väldigt utanför samhället, som om de inte hörde dit. De har inga pengar, inga arbetskamrater, de fyller ingen samhällsfunktion. Och vad tror du att det kommer det att leda till i förlängningen?


Som om en högskoleutbildning vore det bästa man kunde få. Vad lär man sig på högskolan? Jo, att forska. Men merparten av alla högskolestudenter kommer aldrig någonsin att jobba med forskning, de vill ha konkreta kunskaper som de har användning för. Det kan inte högskolan ge dem.


Nu har det till och med blivit så att man ska lära sig att skriva "vetenskapligt" redan på gymnasiet. Och det gäller även elever som knappt kan läsa och skriva överhuvudtaget. Jag hade många gymnasieelever som låg på en 9-årings nivå när det gällde att läsa och skriva. Vore det inte bättre om man började på elevernas verkliga nivå i stället för att hitta på en "teoretisk nivå" som eleverna inte i praktiken når upp till? Vad lär man dessa elever? Jo, att de inte räcker till. Att de inte når upp till kraven för godkänt. De får en identitet som icke godkända människor. Eller, om de går på en friskola, så sätter läraren ett godkänt betyg för att inte förlora jobbet, men vad är det betyget värt? Det har ingenting med verkliga kunskaper i det ämnet att göra.


För er som inte känner till dagens betygssystem: Lärare kan idag sätta vilka betyg de vill. Betygen behöver inte alls vara kopplade till elevens prestation. Följden har blivit att lärare, för att de är konflikträdda, kanske väljer att sätta MVG på alla sina elever. Och de som inte gör det blir mobbade av till exempel friskolerektorer, som bara bryr sig om att de själva ska framstå i god dager. "Om eleverna på min skola har bra betyg, så betyder det att skolan är bra." Typ.


Tack och lov att jag inte behöver sätta några fler betyg eller försöka vara en bra pedagog eller kommunicera med psykopatiska rektorer igen. En lärare som inte längre tror på skolan som institution är nog ingen bra lärare, eller vad säger ni?

 
 
Margita

Margita

17 april 2009 16:23

Jag säger att du är så bra på att få ner mina tankar i ord!;-)
Har ju själv jobbat i skolan men med yngre barn och har en dotter som går ut gymnasiet nu i vår (media!). Så jag vet lite inifrån. Redan i 2-årsåldern idag på förskolan ska man sitta ner med föräldrarna och gå igenom barnets bra och dåliga sidor och få ner det på papper. Syftet var nog gott från början men jag tycker det är horribelt! Det är som om barnet inte får vara ifred - redan så tidigt ska man sorteras - det är ju så det blir. Fruktansvärt! Mot slutet av min förskoletid så klarade jag inte av att ha dessa samtal utan att säga till föräldrarna att "nu är det så här att vi MÅSTE fylla i den här lappen om ditt barns positiva och negativa sidor men jag vill att ni ska veta att jag tycker det är helt vansinnigt så vi ser den här stunden som en chans att samtala kring barnet. Papperet fyller vi i och tar med en klackspark." Det kan ju vara förödande för barnet att få nedskrivet att det tex är argsint, blygt eller vad som helst. Hur ska en 2-åring tvätta bort den stämpeln??? Nej, jag klarade inte heller att vara kvar i den vansinniga världen! Då är vi några stycken i alla fall! Jag säger det en gång till Emelie: ska inte du bli politiker?

http://mareli.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards