Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 13 juli 2007

Avel och inavel

Av Emelie - 13 juli 2007 18:59

Några tankar om avel

 

En av de första saker jag lärde mig när jag bestämde mig för att bli kattuppfödare var att man skulle eftersträva att få så friska och rastypiska kattungar som möjligt. Man skulle också sträva efter att förbättra rasen. Dessa mål är också vad de flesta uppfödare säger sig vilja uppnå. Men när jag började studera ämnet djupare så började jag förstå att det inte är så lätt som man först kanske tror. Att ”förbättra” rasen på kort sikt kan innebära att man försämrar den på lång sikt. Och vad som är bra för en enskild uppfödare ur utställningssynpunkt är kanske inte bra för rasens hälsa.

 

För det första har vi frågan om inavel. De flesta som kan något om genetik säger att inavel är något som man ska undvika. Ändå visar det sig att inom många sorters husdjursavel så är inavel av större eller mindre grad mer regel än undantag. Varför? (Inavel definierar jag här som att någon eller några individer förekommer fler än en gång i en fyra generationers stamtavla.)

 

Jo, så här har jag förstått saken: I naturen finns det olika mekanismer som gör att inavel undviks. Detta är bra för rasen som helhet, därför att rasen håller sig frisk och vital och det finns goda möjligheter att relativt snabbt anpassa sig till olika förändringar i omgivningen.

 

Naturen premierar också de individer som vi kan kalla för ”medelmåttor”. Dessa individer har en kombination av egenskaper som gör att de kan klara sig bra i naturen och få många avkommor och därmed föra sina gener vidare. Det räcker inte för djuret att utmärka sig inom ett område för att vara framgångsrik, utan det bästa är om det kan vara tillräckligt bra på en massa olika områden som har med överlevnad att göra. Som exempel kan vi tänka oss att om den sibiriska rasen härstammar från vilda katter som levde i ett kallt och ogästvänligt klimat, vilket somliga tror, så skulle dessa katter ha fördel av att vara starka, friska, intelligenta, vara bra jägare, bra på att föda och ta hand om sina ungar etc. Utseendemässigt kan man tänka sig att de skulle ha nytta av en kraftig kropp utan några långa utskjutande delar (som lätt kunde förfrysa) och med en lång, varm, vattenavstötande päls.

 

Om vi däremot tittar på husdjursavel, så har vi en helt annan situation. Här är det människorna som bestämmer vilka djur som ska bli avelsdjur och vilka dessa ska paras med. Och vi människor tänker förstås mycket mer kortsiktigt än vad man kan säga att naturen gör. Om vi avlar katter så vill vi att så många som möjligt ska vilja köpa våra kattungar. Och då är det en fördel att ha katter som gör bra ifrån sig på kattutställningar eller som många människor tycker är söta och gulliga. De katter som vinner utställningar ska uppfylla vissa skönhetskrav och ha ett bra utställningstemperament. Däremot kanske det inte är så viktigt att katten är bra på att jaga föda, har stor motståndskraft mot sjukdomar eller är bra på att ta hand om sina ungar. Av den anledningen blir det därför de utseendemässiga egenskaperna som premieras framför andra.

 

De flesta uppfödare vill snabbt nå framgång med sina katter. Man vill inte riskera att kattungarna inte blir sålda och man vill ha gott rykte i branschen. Därför har många uppfödare upptäckt att ett snabbt sätt att nå framgång inom kattävlingar kan vara att avla de mest framgångsrika utställningskatterna med varandra. Och för att få en avkomma som är så homogen (lika varandra) som möjligt, så fungerar det ofta bra på kort sikt att använda samma exceptionellt framgångsrika individ flera gånger i stamtavlan, för då ökar man chanserna att avkomman tar efter utseendet på denna individ. Man slipper också obehagliga överraskningar, som att några katter blir helt olika sina fina släktingar, och därmed inte lämpar sig för vidare avel och utställningar. Faktum är att på kort sikt så kanske uppfödaren bara upplever fördelar med sin inavel: katterna klarar sig bra på utställningar och blir efterfrågade bland andra uppfödare osv. Och det är inte säkert att man på en gång märker några negativa hälsoeffekter.

 

Vad som däremot händer när man använt inavel under flera generationer är att den genetiska mångfalden försvinner och populationen blir mycket mer sårbar för sjukdomar och förändringar i omgivningen. Avkommorna blir visserligen nästan lika förutsägbara som genetiska kloner, men både styrkorna och svagheterna förstärks och det är därför vi kan se att vissa husdjursraser ofta får genetiska fel eller sjukdomar, och att deras hälsa är sämre än till exempel den sibiriska rasens, eftersom den sibiriska rasen ännu inte har hunnit bli så inavlad.

 Min kattuppfödning 

När jag funderat ett tag på fördelarna med genetisk mångfald gentemot fördelarna med att få en förutsägbar rastypisk avkomma så bestämde jag mig för att genom min avel försöka bidra till den sibiriska rasens långsiktiga hälsa, genom att:

·        Undvika inavel och därmed främja långsiktig hälsa och genetisk mångfald samt i stället riskera att all avkomma inte blir lika rastypisk som föräldrarna. Jag kommer att följa Sällskapet Sibirisk Katts rekommendationer att hålla inavelsgraden på max. 6% och jag försöker hitta avelshonor som inte är nära släkt med så många sibirier här i Sverige.

·        Välja avelshonor från kattmammor som haft lätta förlossningar och varit goda mödrar åt sina ungar, samt har ett balanserat temperament.

·        Inte avla på honor eller hanar som bär anlag för hjärtsjukdomen HCM, har dålig fertilitet, eller som inte är avelsgodkända.

·        Inte avla på katter som kan ha perserblod i sig, eftersom dessa katter kan ha anlag för njursjukdomen PKD, samt att risken finns att perserkatter hunnit avlägsna sig längre från den ”vildhet” som sibirierna än så länge har bevarat.

·        Generellt välja avelsdjur som har egenskaper som skulle göra att de kunde klara sig bra i ett hårt klimat i vilt tillstånd, exempelvis lång, vattenavstötande päls, ”vilda” färger som kan fungera som kamouflage i naturen, rundade aniktsformer, jaktinstinkt, modersinstinkt, etc. (Naturligtvis måste djuren kunna fungera bra som husdjur också, annars vore det ingen idé med husdjursavel!)

Sedan finns det några andra mål med min kattuppfödning, som inte har med katternas hälsa och genetiska mångfald att göra:

  • Jag vill föra fram en ras som vissa kattallergiker (inklusive jag själv) kan tåla bättre än andra.
  • Jag vill få möjlighet att umgås med många härliga vuxna katter och små gulliga kattungar och att följa deras utveckling. Detta var den största orsaken till att jag gav mig in på kattuppfödning överhuvudtaget.
  • Jag vill att mina katter ska vara vackra och rastypiska och gärna vinna tävlingar. Detta för att jag ska känna mig uppmuntrad att utvecklas vidare som uppfödare.
  • Jag vill genom min hobby lära mig nya saker, träffa likasinnade och få nya erfarenheter.
  • Jag vill bidra till att fler katter får det bättre genom att statusen höjs och att fler och fler människor inser kattens värde. Jag tänker därför skänka 200 kronor från priset av varje såld katt till Råmossens katthem för hemlösa katter. (För dig som inte har råd med en raskatt, eller som vill göra en god gärning: adoptera en hemlös katt eller sätt in pengar på Råmossens katthems konto!)

Kolla in Evoras farmor, Vesta Valenvic!

 
 
anna

anna

20 februari 2012 03:14

Det är en väldigt tjusig blogg du har! Har varit här och kollat ett par gånger. Har precis satt igång en egen blogg :)

http://annaaaaajoh774.wordpress.com

Emelie

20 februari 2012 10:06

Kul att du gillar min blogg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2007 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards