Miss Emmi's sibiriska katter

Här kan du ställa frågor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Linda

6 november 2014 14:50

Vad finns för troliga färgutslag mellan en hona brun tigre med vit parad med en hane light amber smoky?

Emelie

6 november 2014 21:57

Hej Linda!

Färgen amber är en speciell färggen som bara finns hos rasen norsk skogkatt. Det finns en motsvarande speciell färggen hos den sibiriska rasen som tyvärr kallas golden, vilket gör det hela förvirrande, eftersom golden betyder något helt annat hos andra raser: en katt med vidbandsanlag fast utan silveranlag. Det hade varit bra om den så kallade "golden-genen" hos sibiriska katter kunde få ett eget namn.

En norsk skogkatt som är light amber är en diluterad amber och en smokeamber är en non-agouti amber. En light amber smoke katt måste alltså vara en katt som är amber plus diluterad plus non-agouti plus silver. Alltså en blåsmoke med färgen amber.

Det skulle vara lättare för mig att kunna förutsäga kattungarnas färger om jag visste vilka färger honans föräldrar har. Men utifrån det jag vet nu så kan jag bara med säkerhet säga att ungarna kan bli brunmönstrade eller silvermönstrade med eller utan vitt. För att någon unge ska kunna bli svart, blå eller amber så måste mamman bära den genen, och det vet jag inte om hon gör, men då blir det ju desto mer spännande när ungarna föds!

 
Ingen bild

Lena Brandt

22 september 2014 09:32

Tack för ditt svar. Skickar gärna bilder till dig. Återkommer till det.
Vänliga hälsningar Lena Brandt

Emelie

22 september 2014 09:41

Kul!

 
Ingen bild

Marie Green

17 september 2014 11:34

Hej! Vilket bra inlägg! lite lättare att förstå :) Har du en sida med annan genetiik också,som ex populationsgenetik mm? Du gör det lättare att förstå :)

Emelie

20 september 2014 17:58

Jag blir sugen att skriva liten om populationegenetik nu faktiskt. Håll utkik på bloggen så kanske det kommer!

 
Ingen bild

Lena Brandt

18 september 2014 09:33

Har precis hittat din sida, vilken bra sida! Nu till min fråga; min huskatt som vi köpt är snart fem månader. Hon var kolsvart när vi köptehenne (13v) för någon vecka sen upptäckte jag ljusare stick i pälsen på benen och nu börjar hon bli mer grå. Hur vet man en katts färg när de är små/nyfödda? När blir färgenpermanet, så att säga? Hade en kattbäbis en gång som var brunaktig med vita slingor i pälsen som nyfödd och 4-5 månader, som sen blev kolsvart. Ska sägas att mamman till min nuvarande kattbäbis är bruntigrerad. Tack! Vänliga hälsningar
Lena Brandt

Emelie

20 september 2014 17:47

Hej Lena! Min erfarenhet är att en kattunges färg kan skilja sig lite från en vuxen katts färg. Framför allt har jag märkt att katter som har silver i sig brukar bli ljusare med tiden. Svarta katter brukar ibland ha så kallade "spökmarkeringar" som unga, vilka sedan brukar försvinna. Helvita katter brukar ibland ha en färgad fläck på huvudet som ungar, vilket sedan brukar försvinna. Däremot känner jag inte igen det du beskriver med en svart katt som blir ljusare. Det vore intressant att se en bild på din katts färg. Maila gärna till saga_emelie@hotmail.com

 
Ingen bild

Karin

16 september 2014 10:23

Hej, tack för givande läsning om färger.
I ditt exempel Röd hane och svart hona. Vad kan de få för färger på sina kattungar av hankön?? vi har fått en n24 svart spotted. Kan honan (n) trots allt bära på tigrerat?? Alla hennes syskon var tigrerade. Eller är det bara hanen (d) röd som kan bära på det? Dvs ha fel i stamtavlan och endå vara tigrerad?? röd kan ju vara lite lurig...
Tack!!

Emelie

17 september 2014 12:12

Hej Karin!

Tack för din fråga! Jag tror att din fråga handlar om att du har blandat ihop det här med könsbunden nedärvning med vanlig nedärvning. Jag kanske inte har varit tillräckligt tydlig heller när jag har skrivit om det.

Vi börjar med den könsbundna nedärvningen: Hos katt finns det bara en gen som styr kattens utseende som ärvs könsbundet och det är den röda färgen. Den genen brukar man kalla Oy eller OO, medan man kallar icke-rött, alltså svart, för oy eller oo, beroende på om det är en hane eller en hona. Hanar har ju Xy medan honor har XX. En katt med både rött och svart, Oo, brukar man kalla sköldpaddsfärgad. Normalt är det bara honor som kan bli sköldpaddsfärgade. Det betyder att alltid när man i en parning har att göra med både den svarta (icke-röda) och den röda färgen, eller en kombination av dessa (sköldpadd), så måste man ta hänsyn till att färgen rött ärvs könsbundet. Parar man till exempel en röd hane (Oy) med en svart hona (oo) så blir alla honkattungar sköldpaddor (Oo) medan alla hankattungar får svart grundfärg (oy). Orsaken till att det blir så här är att genen för rött sitter på X-kromosomen, och honor har två X-kromosomer, medan hanar bara har en. Honorna ärver därför den röda X-kromosomen från pappan och en av de svarta från mamman. Alla hanar ärver sin X-kromosom från mamman, därför att från pappan ärver de y, och där sitter ingen färggen. Därför blir det alltid så att hanar som har mammor med svart grundfärg blir svarta (oy), medan hanar med mammor med röd grundfärg blir röda (Oy). Hanar från sköldpaddsfärgade mammor blir svarta ELLER röda (Oy eller oy).

Sedan tar vi den vanliga, icke-könsbundna, nedärvningen: När det i stället handlar om mönstergener, eller för den delen alla andra gener hos katt, så ärvs de generna oberoende av kön, för de generna sitter inte på X-kromosomen. När det gäller de generna så ärvs de "som vanligt", dvs det spelar ingen roll om det är hanen eller honan som har genen. För en dominant gen så gäller att minst en av föräldrarna måste ha genen synlig för att avkomman ska kunna få genen. För recessiva gener gäller att båda föräldrarna måste ha genen antingen synligt eller osynligt (vara bärare) för att genen ska komma till uttryck hos ungarna.

För att ta ett exempel: Vi har genen A för agouti, dvs mönstrad päls, och a för solid (dvs omönstrad eller non-agouti). A är dominant, medan a är recessivt. En katt har alltid två gener för samma egenskap på samma plats. Det betyder att alla katter har antingen AA, Aa, eller aa på sin "agoutigenplats". Alla aa-katter är solida, dvs omönstrade. Alla AA- och Aa-katter är mönstrade, alltså agouti. Utanpå ser AA och Aa exakt likadana ut, men om man parar en Aa-katt med en aa-katt så kan ungarna bli solida, eftersom Aa-katten är bärare av non-agouti. Parar man däremot en AA-katt med en aa-katt så kan kattungarna aldrig bli solida, eftersom den ena föräldern inte är bärare.

Ett annat sätt att uttrycka samma sak är att säga att en mönstrad katt alltid kan få mönstrade avkommor oavsett vem de paras med, medan en omönstrad katt inte alltid kan få omönstrade avkommor, eftersom den andra föräldern också måste bära på den omönstrade genen för att ungarna ska kunna bli omönstrade. Två mönstrade katter kan få en omönstrad unge, eftersom båda föräldrarna kan vara bärare av omönstrat utan att det syns, däremot kan inte två omönstrade katter få en mönstrad unge, därför att den mönstrade genen är dominant och syns den inte utanpå katten så finns den inte heller.

I ditt exempel så förstår jag det som att mamman är svart solid. Hon måste därför ha aa på sin agoutiplats. En av ungarna i kullan har blivit mönstrad, agouti. Då måste det vara pappan som är mönstrad och som har gett den mönstrade genen A till sin avkomma. Det kan ofta vara riktigt svårt att se om en röd katt är mönstrad eller omönstrad, men läs mitt nästa inlägg så ska jag försöka reda ut det!

Nedärvningen av spotted: Du frågar om teckningen spotted. Just den genen är lite knepig, för att man vet faktiskt inte riktigt hur spotted nedärvs, dvs om det är en dominant eller recessiv gen, eller om det är flera olika gener som styr. Dessutom är det ofta svårt att avgöra om en katt är spotted, eftersom den kan ha både prickar och ränder blandat. Men min erfarenhet är att spotted verkar kunna komma i en kull även när ingen av föräldrarna är spotted, vilket skulle indikera att det inte är en vanlig dominant gen i alla fall. Så jag tror inte att det behöver vara något fel i stamtavlan! Hoppas att du förstår hur jag menar, annars fråga igen!

 
marie-louise.johnsson@telia.com

marie-louise.johnsson@telia.com

3 augusti 2014 19:49

Hej Emelie, hade tingat Wilhelm hos Ann-Katrin men hon ska behålla honom. Finns det någon hane hos dig som inte är tingad? Med vänlig hälsning Marie-Louise Johnsson tfn.0725-884800

http://Marie-Louise Johnsson

Emelie

4 augusti 2014 13:03

Hej Marie-Louise! Ingen av mina hanar är tingade ännu, men det finns några som är intresserade. Kontakta mig igen när ungarna är runt 4 veckor så bokar vi en besökstid!

 
Ingen bild

Marie-Louise Johnsson

29 juni 2014 13:55

Hur kommer jag i kontakt med Ann-Katrin för att tinga en kattunge? marie-louise.johnsson@telia.com

Emelie

30 juli 2014 18:17

Hej Marie-Louise! Nu har jag länkat till hennes kontaktuppgifter här på bloggen!

 
Ingen bild

Ann Lundgren

29 juni 2014 12:09

Hej Emelie! Jag blev så glad när jag hittade din sida för en vecka sedan! Jag sitter här med min första kull sibirer och försöker färgbestämma 6 lurviga kattungar. Jag har fått jättemycket hjälp av allt du skrivit, men det svåra tycker jag är att veta om de är tigré eller spotted. Tror inte att jag har någon tabby, men är inte helt säker. Vad har dina katter för teckningar? De flesta av mina ungar är helfärgade på ryggen och bara mönstrade på sidorna, men det kanske ändras när de blir äldre? Har du några tips? Mvh. Ann annssibiriskakatter.com om du vill kika :)

Emelie

30 juli 2014 18:16

Hej Ann! Jag ser att du redan har fått hjälp att färgbestämma ungarna att döma av din hemsida. Utifrån bilderna är det inte helt lätt att se vilka färger de är, men utifrån vad jag ser så stämmer det. Lycka till med ungarna och slå gärna en signal om du har fler frågor!

 
Ingen bild

eahonen@gmail.com

6 maj 2014 17:20

Hej! Jag undrar om du kan hjälpa mig att färg/tecken-bestämma mina två katter? kan jag skicka en bild? Mvh Emmi

Emelie

6 maj 2014 21:50

Ja visst! Maila till saga_emelie@hotmail.com

 
Ingen bild

marie-louise.johnsson@telia.com

29 april 2014 17:05

Hej Emelie, blir det kattungar i höst? Marie-Louise Johnsson

Emelie

29 april 2014 19:41

Hej Marie-Louise!

Ja, förhoppningsvis föds det ett gäng sötnosar här framöver. Just nu väntar vi på att Hilma ska löpa, för då ska hon paras och sedan är ju dräktighetstiden två månader. Kattungarna kan sedan flytta vid tre månaders ålder. Caelyn ska paras tidigast i juni och Hela och La Minelle tidigast i juli. Så ser planerna ut, sen får vi se hur det går, det blir ju inte alltid som man planerat!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards