Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2016

Av Emelie - 16 januari 2016 18:38

Jag har satt mig på förarsätet i mitt liv genom att framför allt bestämma mig en gång för alla att jag vill bli frisk och att min hälsa är prio 1 för mig. Det började för några månader sedan att jag bestämde mig för att äta Zinzinos balansolja varje dag (nästan alla i västerlandet har för hög andel Omega-3 i förhållande till Omega-6, vilket kan leda till en massa hälsoproblem). Snart därefter började jag och K ta en promenad tillsammans varje dag, villet gav både motion, frisk luft, trevliga samtal, dagsljus och naturupplevelser.

Efter det har jag förbättrat mitt liv på löpande band: jag har slutat äta socker, jag har slutat sitta så mycket med mobilen, så jag har avslutat mitt mobilabonnemang och i stället brukar jag färglägga i färgläggningsböcker eller läsa. Jag och H har lärt oss av K hur man för kassabok, och i den skriver vi upp alla våra gemensamma utgifter. Tack vare den kommer vi att få väldigt bra överblick över vart våra pengar går, och vi kommer att bli bättre på att spara och ha en ekonomisk buffert.

Jag har börjat läsa boken "Konsten att städa", och tack vare den har jag snart rensat ut halva min garderob och jag kommer snart att gå vidare till resten av mina tillhörigheter. De enda sakerna jag behåller är de jag verkligen gillar. Rekommenderas! Känner mig otroligt stolt över mig själv!

Av Emelie - 15 januari 2016 10:02

Jag och Lilla Lo försökte fota, men de blundade för blixten.   


Mollie:

       

Melissa:

       

Miranda:

             

Av Emelie - 13 januari 2016 14:15

 

På bilden ovan ser ni en guldhamster. Guldhamstrar förekommer i ett otal olika färger och mönster.  

Här ovan en rysk vintervit dvärghamster. Det finns tre dvärghamsterarter till: campbells, roborovski och kinesisk.

 

Tammöss av engelsk/korsad typ. Tammöss är det däggdjur i världen som förekommer i flest färger, hårlag och mönster. Det finns även några andra musarter som hålls som husdjur i Sverige, exempelvis taggmöss, afrikanska pygmémöss och sebramöss.


En del människor som tidigare haft hamstrar (guldhamstrar eller dvärghamstrar) blir sugna på att testa tammöss som husdjur, och även om båda är gnagare, så finns en del skillnader mellan arterna som kan vara bra att känna till:


• Till hamstrar har man oftast hjul och sandskål, till möss brukar man inte ha det. Har man hjul så måste det vara jättestort för att inte svansen ska böjas uppåt. Bättre att skaffa Flying Saucer. 
• Hamstrar är dåliga på att klättra, möss är bra på det och därför är det bra att inreda med klättermöjligheter där mössen får använda sig av sitt goda balanssinne. 
• Möss är mer sociala och mer försiktiga än hamstrar. Öppnar du burdörren så vill din hamster ofta bara rymma, medan musen försiktigt kikar ut och nosar. De är lite mer nyfikna på dig och omgivningen och är även mer medvetna om farorna. Möss trivs inte så bra ensamma, hamstrar är mer solitära. Detta gäller dock inte alla hamsterarter. De flesta dvärghamsterarter behöver bo med minst en kompis av samma kön.
• Unga möss bajsar ofta i handen, det gör sällan unga hamstrar. 
• Min erfarenhet är att det är lättare att få möss och dvärghamstrar att sitta stilla i handen än guldhamstrar. 
• När man har hamstrar, särskilt guldhamstrar, så känns det som att buren aldrig är tillräckligt stor, de vill bara ta sig ut. Möss verkar trivas bra i sitt hem, även om hemmet är mindre. 
• Mössens mat behöver en högre andel protein än hamsterns. 
• Min erfarenhet är att guldhamsterungar är bitigare än musungar och dvärghamsterungar. 
• En viktig skillnad är att medan hamsterhanar är väldigt trevliga som husdjur så är det tyvärr få mushanar som säljs till husdjur, på grund av lukten (inte alla hanar luktar mycket, men de flesta). Det är även väldigt svårt att ha mushanar tillsammans, så det rekommenderas inte för nybörjare. Dock har jag läst att en ensam mushane kan bli ett väldigt trevligt husdjur. Vid kastrering försvinner lukten och hanen kan bo med andra möss, men det kostar en hel del att kastrera och innebär förstås en risk för ett så litet djur.


Slutligen vill jag rekommendera alla som är intresserade av att skaffa en gnagare att kontakta en seriös uppfödare. Svenska hamsterföreningen och SVEMUS har listor på registrerade uppfödare. Det finns även intressegrupper på iFokus och Facebook där man kan fråga om någon har djur till salu. Köp aldrig ditt smådjur i en djuraffär, eftersom dessa djur oftast inte alls är tama, och inte har fötts upp med samma kärlek och näringsriktiga mat som djur från serösa uppfödare.

Av Emelie - 12 januari 2016 18:32

Både Joanie och Kajsa uppträdde exemplariskt idag under HCM-testet. Båda hade friska hjärtan, vilket känns jätteskönt, för nu ska bara Bellinkas Jaspis HCM-testas, och sedan blir det parning så fort tjejerna kommer i löp! Stort tack till Kajsas fodervärd K, som följde med och höll ordning på mig!

Dessa två kullar blir kusiner med varandra, och de förväntade färgerna är samma i båda kullarna: sköldpaddsmönstrade med eller utan vitt för honorna, och brunmönstrade med eller utan vitt för hanarna. En pytteliten chans för svart finns också. Det finns även en liten chans för att någon eller några av ungarna får mycket vitt, alltså inte bara på tassarna. Det blir i så fall första gången i min uppfödning som det föds kattungar med mycket vitt. Det blir även första gången det föds sköldpaddsmönstrade honor, vilket ska bli jättespännande, för de orangea fläckarna kan hamna helt olika, mest på grund av slumpen. Jag kommer förhoppningsvis att behålla någon av honorna i min uppfödning, så jag håller tummarna för att det föds någon riktigt lovande!

Av Emelie - 11 januari 2016 17:35

   

Miranda, Melissa och Mollie klarade veterinärbesöket idag med bravur. Inte ens när det stora chipet skulle sprutas in i nacken sa de ett enda pip. Och ingen defekt hittades, tack och lov. Fodervärden har gjort ett fantastiskt jobb med att socialisera de här tjejerna! Snart flyttar Miranda och Mollie, men Melissa får bo kvar!

Av Emelie - 10 januari 2016 23:56

 


Mail från Los familj:
 
"Hej Emelie
 
Nu har lille Lo bott hos oss i en vecka. Från början tyckte han att 
Findus var stor och läskig, han fräste och morrade åt Findus så fort han 
kom nära. Men allt efter tiden har gått, så har dom samsats meroch mer, 
och kan nu ligga nära varann (se bilden) och till och med busa ihop.
 
Hälsningar
A och A"
 

Mitt svar:


Hej A och A!

 
Vad bra att Lo har förstått nu att andra katter inte är farliga. Tyvärr tror jag han kan ha lärt sig det av sin mamma, som alltid var hotfull mot Elton och Cornelia här hemma hos oss, allt på grund av hennes starka modersinstinkt. Som tur är så märker jag att La Minelle, Elton och Cornelia kan vara mycket mer avslappnade nu när kattungarna har flyttat. De kommer fram till oss oftare för att gosa, och de leker mer. 
 
Vad fin Findus är!
 
Hälsningar
 
Emelie
 
Sen fick jag ett till mail:
 
"Hej igen

Glömde nämna att Lo är den keligaste kattunge vi träffat, väldigt social och mysig." 
 
  
Av Emelie - 9 januari 2016 16:06

"Rochelle/Lova har funnit sig till rätta, hon pratar väldigt mycket men inte hela nätterna längre. Hon gillar att ha sällskap och vill helst inte sova eller vara själv. Hennes favorit leksak är da bird. Vår hamster Fluffa är hon väldigt intresserad av men Fluffa själv bryr sig inte om Rochelle. //L & N"

 

Av Emelie - 9 januari 2016 14:02

       

Fördelen med att jag i så många år varit intresserad av smågnagare är att jag aldrig behöver köpa ny burinredning igen! Kan variera i det oändliga. Har lyckats säljs flera av mina pygmémöss med terrarier, så nu har jag bara två terrarier kvar: ett med pygmémöss och ett med vanliga möss, vliken känns mer lagom. Ska inte avla på gnagare mer, utan bara ha dem som ögongodis och sällskap (och katt-TV).

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Januari 2016 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards