Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2015

Av Emelie - 4 januari 2015 20:14

 

För ett tag sedan fick jag den här rapporten från Jolenes familj:


Hej Emelie,
 
Hoppas att allt är bra med er och att ni har haft en skön Jul. Tänkte lämna en rapport om hur det går för Jolene, eller Sissi som vi kallar henne. Sissi har funnit sig väl till rätta och är väldigt nyfiken och vill vara med på allt. Allt hon hittar ska testas för lek. När vi skulle pyssla med silkespapper så kom hon rusande och slänger sig över silkespapperet som antagligen prasslade på ett spännande sätt. På nätterna hittar hon en säng att sova i och på morgonen vaknar man ibland av att hon leker med tårna som man antagligen har rört på i sömnen. Sissi är fortfarande rädd för våra kaniner och dom för henne. En av kaninerna är väldigt nyfiken och försöker närma sig Sissi vilket hittills har slutar med att dom rusar åt varsitt håll.

 Ha ett riktigt gott nytt år
 
A, S, K och J
Av Emelie - 4 januari 2015 19:31

 
 
"Adrian trivs och mår jättebra. Han är en riktigt pigg och alert hamster som gillar att klättra och utforska saker."
 
 
Planen är att Adrian ska paras med Miss Emmi's Fluffapuffa någon gång i mars månad. 

Av Emelie - 4 januari 2015 15:25

I det här inlägget tänkte jag göra en jämförelse mellan de tre husdjursarterna guldhamster, dvärghamster och mus. Jag kommer att skriva vad jag uppfattar som fördelar och nackdelar med respektive djurslag och vad man ska tänka på innan man skaffar dem. En sak som gäller för alla tre arterna är att man alltid ska köpa dem från en seriös uppfödare, inte från en djuraffär. Orsaken till det är att djuraffärsdjur inte är tama från början, ofta har sämre temperament, och risken är större att de är sjuka. Köper du från djuraffär så finns det tyvärr en risk att djuren är dräktiga när de flyttar hem till dig också, då många som jobbar på djuraffärer inte kan se skillnad på honor och hanar. När gnagare blir äldre kan de få tumörer eller andra sjukdomar, så jag rekommenderar att man har försäkring och framför allt en ekonomisk buffert så att man kan ta sitt djur till veterinär vid sjukdom.


Alla dessa tre arter blir runt två år gamla, och de ska ha fri tillgång till föda som är anpassad efter deras behov, exempelvis Versele-Laga Hamster and Gerbil Complete som basföda plus färska grönsaker ett par gånger i veckan och solrosfrön som godis. Man måste förstås städa deras burar/lådor regelbundet och se till att de alltid har mat och friskt vatten. Generellt gäller att man ska ha en så stor bur/låda som möjligt till sina hamstrar eller möss, och att de mår bra av att få komma ut ur sitt hem någon gång dagligen och springa i en leklåda eller liknande, som man kan inreda med olika leksaker, tunnlar, labyrinter osv.


     

Dvärghamster


Det just nu vanligaste husdjuret av de tre arterna i Sverige är dvärghamstern. När man talar om dvärghamstrar så finns det fyra olika arter av dvärghamstrar som hålls som husdjur i Sverige. Dessa arter, skrivna i ordning efter sin populariet, är rysk vintervit dvärghamster, campbells dvärghamster, roborovskis dvärghamster och kinesisk dvärghamster (den sistnämnda liknar mest en mus med lite kortare svans). De flesta dvärghamstrar som säljs i djuraffärer idag är hybrider mellan vintervit och campbells. Tyvärr kan såna hamstrar ibland ha krokig ryggrad, så egentligen är det ingen bra idé att blanda två arter på det sättet, men så ser verkligheten ut när det gäller djuraffärshamstrar. 


Dvärghamstrar ska alltid bo i par eller grupp, om det inte finns särskilda skäl till att de inte mår bra av det, till exempel att de börjar bråka när de blir könsmogna. Detta står i djurskyddslagen. Om du till exempel köper två vintervita dvärghamstrar så måste du vara beredd på att sätta dem i två olika burar när de blir äldre om de börjar bråka. Campbellshamstrar och roborovskis brukar trivas bättre i par eller grupp av samma kön, och det är mycket mindre risk att de börjar bråka som vuxna. 


Den art som är lättast att få så tam så att den sitter lugnt i handen och låter sig klappas är den ryska vintervita dvärghamstern. Såna hamstrar kan bli riktigt handtama och mysiga. Även campbells kan bli det, men det finns bland dem några enstaka individer som har dåligt temperament. Många roborovskihamstrar är väldigt springiga, och passar bättre att titta på än att gosa med, men det finns undantag: Några uppfödare hanterar dessa ungar så ofta under uppväxten och väljer de lugnaste individerna att avla på så att de blir riktigt mysiga att hantera. Men för alla hamstrar gäller att de inte är så jättesociala djur, så man få inte ha för höga förväntningar på det.


Det finns många fördelar med dvärghamstern som husdjur. Av dessa tre arter är dvärghamstern den art som luktar minst, vilket alla som någon gång varit djurägare vet är viktigt. Den behöver inte heller så jättemycket plats för att må bra, vilket är en viktig aspekt rent praktiskt, därför att den måste ju få plats i hemmet. Dvärghamstrar finns tyvärr inte i så många olika färger och teckningar, men den art som har störst variation på utseendet är campbells. Dvärghamstrar är mest vakna morgnar och kvällar, men kan även vara vakna korta stunder på dagtid. Många gillar dvärghamstrar för att de ser ut som små söta bollar.


Rekommenderas: Mina tips på bästa hamsterburen och hamsterprylarna


 

Guldhamster

 

Guldhamstern liknar till viss del dvärghamstern, men det finns även en del skillnader. Den största skillnaden är att guldhamstrar, särskilt de som är uppfödda av uppfödare, är mycket större än dvärghamstrar. En annan skillnad är att guldhamstrar inte får bo ihop med andra hamstrar, eftersom det kan sluta med att de skadar varandra. 

 

När man ska köpa en bur eller låda till en guldhamster så ska man inte utgå ifrån att personalen i djuraffären vet hur stor buren, huset eller springhjulet ska vara. Sanningen är att guldhamstrar, enligt min erfarenhet, inte mår riktigt bra om de inte har en riktigt rejält stor bur. Den bur jag rekommenderar heter Duna Multy Maxi, och är egentligen en marsvinsbur. Har man inte möjlighet att ha en riktigt stor bur så tycker jag det är bättre att man skaffar dvärghamstrar eller möss. Även springhjulet måste vara riktigt stort, jag rekommenderar ett som är 28 cm i diameter. Man kan bygga egna hamsterleksaker och använda sig av tomma pringlesrör och liknande som tunnlar.


Guldhamstrar upplevs av många, särskilt unga tjejer, som väldigt söta och gulliga och de förekommer i ett flertal olika färger och hårlag, även långhåriga guldhamstrar finns. Långhåriga hanhamstrar får längre päls än honorna. En nackdel med guldhamster är att de sover på dagtid, och därför rekommenderar jag att man vänjer sin hamster med att vakna vid ungefär samma tid varje kväll, så att man får tid att umgås med den. En annan nackdel med guldhamstrar är att honor ofta luktar illa när de brunstar, men det brukar inte vara något problem att lära dem att kissa i en låda med kattsand, vilket gör det lättare att undvika lukt. Bland guldhamstrar finns ett smittsamt virus som heter Papova, och därför ska man undvika kontakt med andra guldhamstrar om man har en guldhamster. Jag upplever att guldhamstrar är mer med på vad som händer runt omkring dem än dvärghamstrar och de försöker ofta på alla sätt de kan att ta sig ut ur sin bur och springa lösa på golvet, vilket de gillar. Risken finns dock att hamstern springer in i något hål i väggen och försvinner för alltid. Ett hamstersäkrat rum där hamstern kan springa fritt en stund varje kväll är vad jag rekommenderar. En fördel med guldhamstrar är att de blir mer som små individer än dvärghamstrar. Många gillar också att guldhamstern är lite större att hålla i.


Guldhamstrar är av naturen inte så sociala, men många uppfödarhamstrar är jättetama och mysiga och man kan hantera dem, klappa dem och gosa med dem utan problem. Ju mer man hanterar dem desto mysigare blir de förstås. Tyvärr finns det även enstaka individer med dåligt temperament. Varken guldhamstrar eller dvärghamstrar har någon bra känsla för höjder, så det är tyvärr vanligt att hamstrar tappas i golvet och skadar sig. Jag tycker därför att det är bra om barn sitter på golvet när de umgås med hamstrar.


Rekommenderas: Svenska hamsterföreningens hemsida.

Rekommenderas: Mina tips på bästa hamsterburen och hamsterprylarna


 

Möss

 

Möss är inte så vanliga som husdjur i Sverige, och de flesta som har möss är erfarna djurägare som har haft många andra arter innan. Jag tror den låga populariteten beror på att många människor fortfarande associerar möss med skadedjur och att de tycker att svansarna ser lite läskiga ut. Det är synd tycker jag för möss kan i många fall vara väldigt trevliga husdjur, och de möss som lever som tamdjur idag är framavlade i många generationer för att få ett utseende och temperamentsom passar som husdjur. Några fördelar med möss är att de är vakna på dagen, och de är roliga att titta på när de snabbt springer omkring och klättrar i buren. Man behöver dock komma ihåg att musungar ofta kan lära sig att klättra ur buren om det är för stora mellanrum mellan gallren. Vissa möss kan faktiskt leva i öppna lådor utan att smita ut, men det varierar lite mellan indivier. En annan fördel med möss är att honorna fungerar bra i par eller i grupp och att man inte behöver ha en så stor låda eller bur även om större förstås alltid är bättre. Många anser att det bästa för mössen är om man köper tre honor från samma kull tillsammans. 

 

En nackdel med möss är att mushanar ibland kan lukta mycket, vilket gör att de inte är lika populära som husdjur. Hanar behöver också bo ensamma för att undvika stress. Dock gäller även här djurskyddslagen, så egentligen ska hanar ha en muskompis tills de inte inte funkar ihop längre, men för en nybörjare kan detta vara väldigt svårt att upptäcka. Ett alternativ är faktiskt att kastrera hanar. Då försvinner lukten och de kan bo ihop med andra möss. Fast eftersom de är så små så finns risken att de inte överlever operationen.

 

När man köper sällskapsmöss så ska man välja en uppfödare som har avelsmöss som har bra hälsa och temperament. Såna möss kan bli riktigt tama och sociala mot sina människor. Möss är lätta att hantera eftersom de sitter stilla när man håller dem i handen och de ramlar inte så lätt ner, eftersom de förstår att höjder kan vara farliga. När man inreder musburar så är det bra om de får saker och klättra och balansera på, eftersom de älskar det. Möss ska inte ha små springhjul därför att svansen, som är en del av ryggraden, kan böjas uppåt. Min erfarenhet är att möss inte på samma sätt som hamstrar försöker ta sig ut ur sitt bo till varje pris, utan att de trivs bra med sitt lilla hem. En nackdel med musungar är att de kan bajsa små muspluttar när man håller dem i handen. Detta brukar gå över när de blir äldre.

 

Tammusen förekommer i otroligt många färger, teckningar och hårlag, så det finns många olika utseenden att välja på. Man brukar skilja mellan svensktypade och engelsktypade, där den sistnämnda är större, har längre kropp och svans och större öron. Tyvärr är det vanligt med inavel och kullning (att man dödar oönskade musungar) bland musuppfödare. Inavel kan påverka hälsan negativt och försämra immunförsvaret, men trots det verkar mössen vara livaktiga djur som är riktiga överlevare. Även om vissa möss tyvärr är rädda av sig så upplever jag möss som mer sociala mot människor än hamstrar, men det gäller som sagt att få tag på trevliga exemplar från bra uppfödare. 

 

Rekommenderas: SVEMUS hemsida. 

Av Emelie - 4 januari 2015 12:47

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards