Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under februari 2014

Av Emelie - 12 februari 2014 21:29

En sak har jag insett: det kan väl knappast vara så att alla mörka hamsterungar är normalfärgade, utan det måste rimligtvis vara så att några av de mörka är normalfärgade och några är silvergrå, fast det går inte att se ännu. Jag kallar dem tills vidare bara "mörka". Det kan också vara så att det har smugit sig in några cremebaserade i Milkys kull, men det går inte att se ännu, så jag utgår ifrån att de ljusa är gula. De som har teckningen umborous är relativt lätta att urskilja, så dem kallar jag gul umb eller mörk umb. Okej, här kommer namnen:


B-kullen (Milky + Portal)


Byron, mörk hane 

Bruno, mörk hane

Balder, mörk hane

Bellissimo, mörk hane

Buster, gul umb hane

Benjamin, gul umb hane

Bingo, mörk umb hane

Bastian, gul hane

Brielle, skp hona

Bea, mörk umb hona

Bella, mörk umb hona


C-kullen (Ada + Portal)


Caspian, mörk hane

Casper, mörk hane

Casanova, mörk hane

Chimmi, mörk hane

Cherry, mörk hona

Cassandra, mörk hona

Caramel, mörk hona

Casablanca, mörk hona

Cindy, mörk hona

Crystal, creme hona


Av Emelie - 12 februari 2014 15:47

Nu har jag tittat på Adas ungar och kommit fram till att 9 av 10 verkar vara normalfärgade utan umb, men det kan mycket väl vara så att någon är silvergrå också, jag har svårt att se skillnaden så här tidigt. Men det konstigaste är att den ljusa, som jag trodde var en gul hane, antagligen är en creme hona! Med tanke på att inte en enda av ungarna verkar vara gulbaserad eller sköldpadda (utifrån vad som går att se med blotta ögat), så skulle jag gissa att Ada inte är sköldpaddsfärgad, utan att bara Milky är det. Detta betyder också att några av de ungar i Milkys kull som jag trodde var gula, mycket väl kan vara creme eller sobel i stället. Detta var ju inte riktigt vad jag hade väntat mig, men nu känner jag mig ännu mer säker på att jag vill behålla den sköldpaddsfärgade, eftersom det är den enda ungen som jag för tillfället vet bär på gult och som jag vet inte är creme.

Av Emelie - 11 februari 2014 16:26

Idag hade minstingen i Milkys kull dött. Stackars liten.


Ett första väldigt trevande försök att skatta ungarnas färger och kön i Milkys kull (kan komma att ändras):


gul hane (kanske stannar hos fodervärd)

gul umb hane (kanske stannar hos fodervärd)

silvergrå umb hane

silvergrå hane

tre normalfärgade hanar

normalfärgad med tydligt sköldpaddsmönster hona (kanske stannar)

silvergrå umb hona

normalfärgad hona



Av Emelie - 10 februari 2014 21:29

Kom just själv på förklaringen till varför en av hamstrarna ser fläckig ut: det enkla svaret är helt enkelt att den hamstern är sköldpaddsfärgad! Eftersom jag inte har fått någon synligt sköldpaddsfärad unge tidigare, så fattade jag först inte vad det var! Men nu inser jag att den synligt sköldpaddsfärgade måste jag såklart behålla!   


Ser nu fram emot att kunna hålla ungarna i handen och visa upp dem här på bloggen. Om några dagar kommer jag nog att kunna könsbestämma dem också, och sedan dröjer det inte länge förrän de går att färgbestämma och då ska de få sina namn.

Av Emelie - 10 februari 2014 18:16

Nu har jag och Lilla Lo tittat på hamsterbebisarna. Den stackars minstingen ser inte alls kry ut, men den lever fortfarande, stackarn. I Adas kull ser det lite roligt ut, för alla ungarna är lika mörka i färgen, utom en som är jätteljus. I Milkys kull är det lite större variation: en av ungarna är ljus (jag gissar på gul), två är lite halvljusa (jag gissar på gul umb), medan övriga är mer eller mindre mörka. Men det allra konstigaste av allt är att en av Milkys ungar ser ut att ha vita fläckar....!  En genetisk omöjlighet? Den enda förklaring jag har hittat är att hamstern skulle kunna vara recessive dappled, men den genen är rätt ovanlig, vad jag vet. Mer info här på en dansk sida.

Av Emelie - 9 februari 2014 22:04

Hamsterungarna börjar få små fjun på hela kroppen. I Milkys kull finns det en unge som är mycket mindre än de andra och jag tror inte att den kommer att överleva. I Adas kull finns det nu 10 ungar. Jag vet inte om det fanns 11 innan, eller om jag har räknat fel. I Adas kull finns det en riktigt ljus hamster och i Milkys kull finns det tre riktigt ljusa. Jag har hittat en ung tjej i Borås som är väldigt intresserad av hamstrar, så kanske kommer hon att bli fodervärd åt en av de ljusaste ungarna, som jag hoppas är gul eller silver pearl. Ada och Milky har börjat lämna sina ungar lite mer och de vill gärna komma upp en liten stund ur lådan eller springa lite i hjulet. Minns från när jag själv blev mamma att det var väldigt skönt att få vila lite från mammajobbet ibland.


Samtidigt som jag följer mina kullar på nära håll så letar jag efter en gulbaserad hane att para med min nästa generation av honor. Ablazing i Varberg har en kull på gång, och jag har ställt mig på intresselistan för en hamster därifrån. Det finns även en uppfödare som inte är registrerad i Göteborg som jag eventuellt vill köpa en hamster från. Samtidigt måste man vara väldigt försiktig med kontakt med andra guldhamstrar nuförtiden, på grund av papovarisken (ett mycket smittsamt guldhamstervirus).

Av Emelie - 8 februari 2014 10:59

Nu ser man tydligt att Milkys ungar får olika färger. Vissa är riktigt mörka på ryggen, medan andra fortfarande är ljusa, men de har ingen päls ännu. Jag håller tummarna för att det blir många gulbaserade hanar både i Milkys och Adas kullar, för jag gillar gula hamstrar, och vill behålla en gul hane hos fodervärd. Det såg fortfarande ut att vara 12 stycken ungar i Milkys kull, vilket är roligt.


I Adas kull gissar jag på 10 eller 11. Jag har flera gånger trott att en av hennes ungar är döda, för den ser så blek och livlös ut, men sen har jag fått för mig att jag sett den röra på sig igen. Ada är mer misstänksam mot mig och är väldigt skeptisk till att jag tittar på hennes ungar, så det är svårare att få en skymt av C-kullen. På grund av Svenska Hamsterföreningens rekommendationer så kommer jag inte att fota ungarna förrän de är runt 2 veckor gamla.

 

Här en bild på Moses från Karlstad, som inte fick bli pappa, trots att vi försökte med båda tjejerna. Jag hade misslyckats med att pricka in brunsttiden helt enkelt. Foto: Natalie Månsén.

 

Och här är Portal, som nu är pappa till hela fyra stora kullar, men nu är han pensionerad. Livet är inte rättvist!

Av Emelie - 7 februari 2014 22:35

 

Bilder visar hanhamsterungarna i A-kullen. En oväntad överraskning var att flera av ungarna blev cremefärgade. Jag hoppas att det inte blir några cremefärgade i de här kullarna, men man kan aldrig veta! (Detta på grund av att de färger jag valt att föda upp inte ska blandas med creme.)


Så här i efterhand så kan jag tycka att det var lite dumt av mig att para båda mina honor samtidigt. Jag visste ju redan att hamstrar kan få galet många ungar. Men jag hade fått för mig att de var svårt att para hamstrar, för de första försöken misslyckades ju totalt (Med Moses i Karlstad). Jag visste inte då att jag hade tagit fel på brunstdag, så jag tänkte att det kommer säkert att funka den här gången heller. Men det gjorde det! Och det med besked!   Så nu kommer jag väl att kunna förse hela Västra Götaland med guldhamstrar under några veckor framåt. Uppfödardrömmarna fick en flygande start och varje kväll under några veckor framåt kommer jag, Lilla Lo och H att sitta med varsin låda med hamsterungar att socialisera medan vi kollar på TV! För att förbereda mig har jag idag varit på Granngården och köpt en megaförpackning Lättströ och en stor hink med viltfågelblandning.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards