Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under juli 2012

Av Emelie - 9 juli 2012 16:07

Dessa är de tio populäraste raserna i Sverige:

1. ragdoll

 

2. norsk skogkatt

 

3. helig birma

 

4. maine coon

 

5. perser

 

6. brittiskt korthår

 

7. sibirisk katt

      

8. bengal

 

9. devon rex

 

10. cornish rex

 


Vilken kattras ska man välja?


Om man är allergisk mot katter så passar sibirisk katt, cornish rex eller devon rex bäst. Jag har bara erfarenhet av den sibiriska rasen, och av de kattallergiker som kommer hit och testar så brukar ungefär hälften tåla mina sibiriska katter. En annan fördel med allergivänliga katter är att det är lättare med det sociala umgänget eftersom så många människor nuförtiden är allergiska.


Om jag skulle välja den mest lättskötta av dessa raser så skulle jag välja brittiskt korthår. De behöver inte så mycket pälsvård eller aktivering som många andra raser. Enligt vad jag har läst och hört så passar de bra som innekatter och sällskapskatter. De är "lagom" på många sätt.


Annars kan man nog säga att den mest aktiva av dessa tio raser är bengalen. De behöver mycket aktivitet och lek för att må bra, och har man inte den tiden så ska man kanske välja en annan ras. Den lugnaste av dessa raser är persern, men den behöver mycket pälsvård, annars får den tovor. Jag skulle själv aldrig välja en perser, då deras korta nos kan göra att de får problem med tårkanaler och andning.


Så gott som alla långhåriga katter behöver borstas regelbundet för att pälsen inte ska bli tovig. Generellt sett så brukar långhåriga katter vara lugnare än korthåriga, och därmed oftast lättare att hålla som innekatter, men det finns stora individuella skillnader, även inom varje ras.


Alla ovanstående kattraser finns i olika mönster- och färgvarianter, så det är bara att välja och vraka. Att köpa två kattungar från samma kull kan vara en bra idé, då de kommer att ha sällskap av varandra. Jag rekommenderar att du letar reda på en rasring på nätet om du funderar på att skaffa raskatt. Genom den kan du få kontakt med uppfödare för den ras du är intresserad av i olika delar av landet. Läs på innan. Fall inte för första bästa kattunge, utan ställ frågor till uppfödaren för att känna om du får förtroende för honom eller henne. Om du har frågor eller funderingar efter att du har köpt din katt, så är det viktigt att du kan känna dig trygg med att vända dig till din uppfödare. Det samma gäller om din katt skulle visa sig vara sjuk eller ha något beteendeproblem. Kastrera alltid din sällskapskatt vid cirka 6 månaders ålder.


Kom ihåg: En raskatt ska alltid säljas fullvaccinerad, chipmärkt och besiktigad av en veterinär. Besiktningsintyget får inte vara mer än 7 dagar gammalt vid flytten. En raskatt ska alltid ha en stamtavla/registreringsbevis, annars är den inte en raskatt. När du köper katten får du även med ett köpeavtal, där det står om du har rätt att sälja tillbaka katten till säljaren eller inte. Jag rekommenderar alla som köper katt, oavsett om den är raskatt eller inte, att skaffa en veterinärvårdsförsäkring som börjar gälla från flyttdagen. Exempelvis en kattoperation kan annars bli oerhört kostsam, och har man ingen försäkring kan man bli tvungen att avliva sitt älskade djur för att kostnaderna blir för höga. 


Här kan du se alla 43 godkända kattraser inom SVERAK.

Av Emelie - 9 juli 2012 13:52

"Hej Emelie! Nu har Gizmo bott hos oss i två veckor, och allting har gått jättebra! Han verkar stortrivas! Han är en sån härlig liten kille, så himla gosig och snäll! Han älskar att leka med ett gäng små gummibollar vi har köpt, dom kan han jaga runt i evigheter utan att tröttna. När han inte leker gillar han att ligga och mysa i soffan med den/dom som sitter där, han sitter även gärna och tittar ut genom något fönster. Vi har nu skaffat nät till vår balkong också, så även där tycker han om att sitta och studera omvärlden. Allting går alltså alldeles utmärkt och vi ser fram emot att se honom växa upp här oss hos! Han har stor plats i våra hjärtan, och vi är så glada för honom! MVH Jessica med familj"

 


Min kommentar: Tack snälla Jessica för att ni, precis som mina andra kära kattköpare, ger Gizmo ett härligt kattliv!

Av Emelie - 7 juli 2012 23:54

"hej!
tråkigt att du är sjuk och hängig!


kan glädja dig med att Stella verkar stortrivas hos oss!! hen har sovit mellan oss tre, i stora sängen, redan från första natten, och är extremt kelig och tillgiven!! eller som vår lilla dotter säger; "Stella har en stooor motor i magen!!" - hon spinner heeeela tiden!! :-)


blir lite nyfiken på detta du skriver om konstellationer etc - vad handlar det om?! har du någon länk att dela??!!?


hälsn. Linda"


Mitt svar: Hahah, barn säger så roliga saker ibland! Jag läse nyligen att en treåring hade sagt: "Men för sjutton jordgubbar!"   Det låter så mysigt att ni sover ihop i stora sängen hela familjen!


Några konstellationslänkar:

 

På svenska: Svenska hellingerinstitutet:


http://www.svenskahellingerinstitutet.nu/



På svenska: Solveigs hemsida:


http://www.allegrekonsult.nu/


Hellingerinstitutet i Norge (Marta Thorsheim):


http://hellinger.no/index.php?site=default


Konstellatör och prof i psykologi Franz Ruppert:


http://www.franz-ruppert.de/


Grundaren Bert Hellinger (som nu har utvecklat metoden och jobbar rätt annorlunda mot i början):



http://www2.hellinger.com/en/

Av Emelie - 7 juli 2012 21:46

Morgonen började inte jättebra, för jag kände mig rätt förkyld och febrig och uppgiven, men sedan vände det någonstans mitt på dagen och nu känns det mycket bättre. Konstigt va? Jag är i alla fall glad så länge det varar! Jag, H och Lilla Lo satt utomhus på en tapasrestaurang och det kändes riktigt som semester, trots att solen inte sken!  



Av Emelie - 6 juli 2012 19:28

"Hej! Har haft min kattallergiska syster på besök, och kan meddela att hon tålde Stella!!!! :-) Tjoho!! :-)"

 

   

Av Emelie - 6 juli 2012 19:02

Pratade precis med Solveig i telefon och insåg att det här med mina förkylningar faktiskt kan ha en själslig orsak. Det kan mycket väl vara så att det är något som fortfarande håller mig tillbaka i livet, en lojalitet som gör att jag jag inte tillåter mig själv att vara frisk. Jag har ju gjort många familjekonstellationer under en relativt kort tid och mycket har kommit till ytan. Inte konstigt då att kroppen har svårt att hänga med. Denna process har jag visseligen känt länge djupt inom mig, men blev nu påmind om det. Tänkvärt, eller hur?


Drömde förresten en konstig dröm i natt där Giselle var en liten människobebis och min minsta dotter....

Av Emelie - 6 juli 2012 16:08

Eller: vad man som kattuppfödare gör när man inte orkar så mycket annat!

 

Antal kullar hittills: 7


Antal kattungar hittills: 35


Antal hanar: 17


Antal honor: 18


Kattungarnas färger


Brunmönstrade: 12

Brunmönstrade med vitt: 8

Silvermönstrade: 8

Silvermönstrade med vitt: 1

Blåmönstrade: 3

Svart-vita: 2

Svarta: 1


Antal honor från Miss Emmi's som använts i avel: 3 (Amanda, Alvina, Esther)

Antal hanar från Miss Emmi's som använts i avel: 1 (Elton)

 

A-kullen (pionjärkullen).



Av Emelie - 6 juli 2012 14:13

Det där med att anstränga sig trots att jag är sjuk har väl inte funkat så där jättebra. Jag känner mig som en sengångare eller sköldpadda när jag går mellan olika rum i huset. Dessutom har jag sovit en hel timme idag, trots att föresatsen var att vara aktiv. Jag blir på dåligt humör så fort jag ska göra något, för att jag har ont överallt. (Oftast i magen.) Det går ut över min familj. Så det verkar inte funka för mig att ignorera min kropp. Ingen har dessutom lyckats ge mig en förklaring på vad orsaken kan vara till att jag jämt blir förkyld och jämt har ont i magen. Hade det funnits en förklaring så hade det kanske även funnits ett botemedel eller en lindring?


Tänk om en sån där elitidrottare hade kunnat ta över min kropp några månader och träna upp den i bra form och sen kunde jag ta över? Skulle det hjälpa? Eller skulle det hjälpa om jag hade råd att göra fler konstellationer? Eller om jag gick till någon alternativ terapeut av något slag? John of God i Brasilien ska ju ha hjälpt massor av rullstolsbundna människor att kunna gå igen. Tänk om jag skulle spara pengar för att ta mig dit?


Att skaffa massor av katter hjälper i alla fall inte, även om jag ibland inbillar mig det. Jag trodde ju att jag hade hittat nyckeln till min inre läkande kraft, men när jag vred om den så öppnades inte dörren.    


Ska jag kanske ta Alvedon så att jag inte känner hur ont det gör överallt? Jag svettas och fryser om vartannat, magen är tråkig. Om jag hade varit rik så kanske jag hade kunnat konsultera någon sån där superläkare eller nåt? Jag vet att det går att vara lycklig trots att man är allvarligt sjuk, Byron Katie har varit det och Eckhart Tolle brukar prata om det. Han säger att vissa döende människor kan bli alldeles strålande som om de lyser av ett intre ljus. Ska jag satsa på det i stället för att försöka bli frisk? Ja vet, det är sååå tråkigt att skriva och läsa om sjukdomar och krämpor, men det är ännu tråkigare att vara sjuk. Ute regnar det. 

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards