Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under juni 2010

Av Emelie - 7 juni 2010 15:33

Kattungarna går upp cirka 10 gram per dag och de snuttar tutte mer eller mindre konstant. Duktiga Lisen ligger tålmodigt i lådan nästan jämt och jag förvånas över att man kan äta så ofta som de här kattungarna gör.


Nu är de riktigt runda och goa om magen och jag pussar dem så ofta jag kommer åt på ryggen. De är så varma och mjuka att hålla i, men jag undviker att störa dem för mycket annat än vid vägningen. Först när de fyller tre veckor så börjar den egentliga socialiseringsperioden, då kattungarna behöver vänjas vid människor för att bli trevliga sällskapskatter.


Det är fortfarande Elton som säger ifrån mest när han blir upplyft ur lådan, fast jag vet inte riktigt vad det kommer att betyda för hans framtida personlighet - kanske blir han en viljestark katt? Det blir spännande att se.

Av Emelie - 6 juni 2010 20:51

Alvins matte Frida skriver:

"Hej på er! 

Hoppas allt är fint.
Vi har det super och vi är fortfarande så lyckliga att just vi fick lilla Alvin! 
Här kommer några kort från födelsedagspromenaden!
Kram Alvin o gänget! "
    
Av Emelie - 6 juni 2010 19:54

Tänk om jag skulle behålla Elton i stället för Esther.....  Lilla Lo vill förstås att vi ska behålla en hane, hon föredrar stora kraftiga katter. Skönt att jag har gott om tid att fundera på saken!

  

Av Emelie - 6 juni 2010 13:49

De två kattungar som visar upp sina prickiga magar är Emilio och Esther. Så himla sött!  

Idag väger Elton 205 gram och Ella 154 gram.

       

Jag och H var på Picknickfestivalen idag och firade nationaldagen. Det var mysigt! Ett band som hette Medina spelade medryckande musik. Tack och lov så känner jag att jag äntligen håller på att bli lite mer aktiv, i stället för att bara sitta här hemma framför datorn och uggla. Igår hade vi grillfest hemma och i förrgår var vi hemma hos Amandas fodervärd på 2-årskalas.

Av Emelie - 6 juni 2010 10:47

  

Katthemmet Kompis, som brann ner under nyårsdagen, håller på att byggas upp igen, tack vara alla generösa människor som hjälpte till med pengar och frivilligt arbete. Visst är det härligt att se! Snart finns där plats för många nya hemlösa katter. På katthemmets hemsida kan man se vilka som varit med och donerat pengar, och där kan man även följa återuppbyggnaden av katthemmet. Tack till alla er som bidrar för att hjälpa hemlösa katter!


För att förebygga problemet med hemlösa katter, så se till att kastrera din katt vid 6 månaders ålder!

Av Emelie - 5 juni 2010 23:30

  

Om en halvtimme fyller A-kullen 2 år! Stort grattis till Algot, Alvin, Arvid, Amanda och Alvina!!! På den här bilden är de 10 dagar gamla.  

Av Emelie - 5 juni 2010 13:41

  

Bilden visar Alvina, som Guro har fotat. Alvina på den här bilden är ganska nära min idealbild av en sibirisk katt. De stora uttrycksfulla gröna ögonen, öronens form och placering och nospartiets bredd. Fast en domare tyckte inte alls att Alvina var bra, bara för att hon hade en varm ton i pälsen!   Hade domaren följt rasstandarden så hade pälsens mönster och färg bara fått ge ett väldigt litet utslag i helhetsbedömningen. Så därför ska man alltid ta det domare säger med en stor nypa salt.


Margita nämner i en kommentar att vi följer rasstandarden för den sibiriska rasen. För er som vill veta vad det står i FiFes rasstandard, läs här:


"Size: Medium to large, females mostly smaller than males.

Head, shape: A little bit longer than broad, softly rounded, massive.

Head, forehead: Broad, just slightly rounded.

Head, Cheeks: Cheekbones well developed.

Head, nose: Medium length, boad, in profile shows a slight indentation, but without stop.

Head, chin: Slightly slanting back, in profile creating a curve from the upper line of the nose.

Ears, shape: Medium size, well open at the base, tips are rounded with well-developed hairs inside and tufts.

Ears, placement: With good width between, tilting slightly forward.

Eyes, shape: Large, slightly oval shaped. A bit oblique, set widely apart.

Eyes, colour: Any colour is permitted. There is no relationship between eye- and coat colour. Clear eye colour is desirable.

Body, structure: Well boned and muscled, powerful neck, broad chest, body in proportion to create a rectangular appearance.

Legs: Medium hight, to form a rectangle with the body, strong.

Paws: Large, rund, well tufted between toes.

Tail: On medium length, thick, rounded tip. Covered on all sides by dense hair with no hairs trailing down.

Coat, structure: Semi-long, well developed, very dense, undercoat not lying flat, overcoat water repellent, slightly hard to touch. Summer coat is distinctly shorter than the winter coat. The winter coat shows a well-developed shirtfront, full frill and knickerbockers."


De tre saker som domaren ska titta mest på när han eller hon bedömer en sibirisk katt är huvudets form, (inklusive profil, nosens form, och hakan), kroppen inklusive ben och tassar, samt pälsens struktur, kvalitet och längd. Det är de tre sakerna som ska väga tyngst när domaren bedömer katten.


I själva verket tolkar olika domare standarden väldigt olika, och det är ofta mer fråga om tycke och smak än att ordagrant följa standarden, enligt min erfarenhet. Eftersom rasen är ganska ny så kan sibiriska katter fortfarande se väldigt olika ut. Ett problem, som jag ser, är att många domare premierar katter som liknar perserkatter, trots att det egentligen ska vara ett fel enligt standarden. Det leder ibland till att katter som ser väldigt perserlika ut vinner tävlingar. En annan sak som jag tycker att domare gör fel är att de bedömer det som negativt när en sibirisk katt har sommarpäls på sommaren, fastän det nämns i standarden. Det borde vara tvärtom: de katter som inte har sommarpäls på sommaren borde få minuspoäng, tycker jag. Sommarpälsen fyller faktiskt en funktion.


I ärlighetens namn så tittar väl jag också mer på vissa saker än på andra. För mig är till exempel ögonen väldigt viktiga. Jag skulle aldrig välja en avelskatt som jag inte gillade ögonen på.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards