Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 21 januari 2010

Gör en insats: bli stödhem åt en eller flera katter!

Av Emelie - 21 januari 2010 23:42

Ibland önskar man att man kunde göra mer för alla katter därute som inte har något hem. En sak som just du kan göra är att öppna ditt hem tillfälligt åt en eller flera katter. Att se en skygg katt successivt må allt bättre och få tillbaka förtroendet för människor är en väldigt speciell upplevelse, för rätt person.


Kattkommando Syd, och de flesta and katthem, är på ständig jakt efter nya trygga stödhem till katter som annars hotas av svält, förfrysning eller avlivning.


Så här skriver Kattkommando Syd på sin hemsida:


"Inom Kattkommando Syd fungerar det så här:
Stödhem är ett tillfälligt hem där katten bor under tiden tills vi hittat ett permanent hem. Som stödhem står man för mat, sand och omsorg. Kattkommando Syd står för veterinärvård. Katten har en kontaktperson som under stödhemstiden arbetar med att hitta ett permanent hem åt katten. Det är kontaktpersonen som stödhemmet ringer till om problem eller frågor, kontaktpersonen ska hjälpa och råda stödhemmet och tillsammans försöker man göra stödhemstiden så bra som möjligt för katten.

Kattkommando Syd har huvudansvaret för katten, stödhemmet har inte rätt att flytta katten, sälja eller skänka bort den även om de hittat ett hem till den. Alla sådana beslut måste först godkännas av kontaktpersonen i föreningen.

Carmencita från Dog Fun är permanenthem till Imponera men även stödhem åt fyra KKS-katter. Imponera är en stilig sköldpaddsfärgad huskatt som räddats av KKS.
Carmencita från Dog Fun är permanenthem till Imponera men även stödhem åt fyra KKS-katter. Imponera är en stilig sköldpaddsfärgad huskatt som räddats av KKS.

Vad krävs av stödhemmet?
När man läser om alla katter som far illa rycks man lätt med och vill hjälpa dem genast. Men det är viktigt att man inte blir stödhem utan att tänka igenom saken ordentligt först. Man har ett eget ansvar som stödhem och måste vara beredd på att det kan innebära lite arbete och inte alltid flyter helt problemfritt. Med vissa katter behövs mer engagemang, med andra funkar allt från första stund. Ibland vet vi kattens bakgrund och kan förutse vissa situationer som kan bli problematiska, alla katter passar inte i alla stödhem. Ibland kan det dock vara svårt att på förhand bedöma hur det kommer att fungera eftersom vi oftast inte vet bakgrunden till de hemlösa katterna. Man får ha tålamod och förståelse för att det kan ta lite tid innan allt fungerar bra.

Hur länge är man stödhem?
Man kan inte på förhand säga hur lång tid det tar att hitta ett permanent hem. Ibland kanske katten får ett permanent hem efter väldigt kort tid, ibland kan det ta väldigt lång tid, kanske över ett år. Därför är det extra viktigt att stödhemmet är medveten om sitt åtagande.

Man gör en stor insats som stödhem. Utan dessa skulle många katter inte kunnat räddas och stödhemmen är väldigt viktiga för vår verksamhet. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi kan få för att kunna rädda så många katter som möjligt.
Men samtidigt är det viktigt att få rätt stödhem åt katterna och att man noga tänkt igenom vad det innebär att vara stödhem så att man inte ångrar sig efter bara några veckor och vill att vi ska hämta katten igen. För kontaktpersonerna i föreningen är det ett oerhört stressmoment när ett stödhem tröttnat och vill att vi snarast ska hitta ett annat hem för katten. För kattens skull kan det vara en traumatisk upplevelse att slitas upp och flytta flera gånger. För allas skull måste stödhemmen vara väl förberedda innan de anmäler sig som stödhem, ha talat med hela familjen och att alla är överens om att de vill ställa upp och ta emot en katt i hemmet.

Ibland kan det dock hända oväntade saker i livet som gör att man inte kan vara stödhem längre, att katten måste flytta trots att inget permanent hem hittats ännu. Det är förstås en situation vi helst vill undvika men ibland blir det så ändå. Det är ett omfattande arbete av kontaktpersonen att hitta ett nytt stödhem åt katten och det kan ta lite tid. Att hämta katten inom några dagar brukar vara praktiskt omöjligt, vi måste få mer tid på oss än så. Vi jobbar helt ideellt på vår fritid med detta och har vanliga arbeten om dagarna precis som alla andra, vi ansvarar för många katter och kan inte alltid släppa allt vi har för händer för att snabbt rycka ut när stödhem av olika anledningar vill att vi ska hämta tillbaka katten. Man får alltså ha lite framförhållning och säga ifrån i god tid om man inte kan ha katten kvar.


En mysig hemmakväll i ett av våra stödhem.

Det kan kanske kännas som om vi ställer höga krav på stödhemmen, men det måste vi göra. För ingen mår bra av att stödhemmen inte tänkt igenom saken ordentligt innan man anmäler sig, varken kontaktpersonen som måste börja om från början igen med att leta upp ett nytt stödhem, eller katten som kanske redan varit med om mycket ska slitas upp igen och hamna i nytt hem. Men om man tänkt igenom sin situation och vet att man har tiden och orken att ställa upp för en behövande katt så är det oerhört givande och roligt att vara stödhem. Det är en fantastisk känsla att få se en nergången ledsen katt blomma upp till en glad frisk katt igen!

Kontakta oss och bli stödhem!

Anmäl ditt intresse!
Gör en stödhemsanmälan online. Vi kommer sedan att kontakta dig när vi har katter som stämmer överens med dina önskemål och möjligheter. Vi tar gärna emot anmälan om stödhem från hela Sverige."

 
 
Tina

Tina

25 januari 2010 19:32

Vart har du tagit vääägen!?

http://kisen.bloggagratis.se

 
Em

Em

28 januari 2010 04:57

Jag håller helt med dig om det du säger att man skulle vilja göra så mycket mer för katterna som fryser där ute, genom att skänka pengar eller bli stödhem själv! Dom som verkligen öppnar sitt hem för frysande katter är helt otroliga och värda en stjärna på himlen!

http://lillyflorence.cybersite.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards